Acasă Politic Arad: Acces interzis pentru jurnalisti la un centru de detentie pentru straini...

Arad: Acces interzis pentru jurnalisti la un centru de detentie pentru straini din Arad

DISTRIBUIȚI

109122 – 29032012 – Mai multe surse de informare din Romania şi străinătate au publicat săptămâna trecută mărturii ale persoanelor deţinute în Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad (CCSLCPA), organism aflat sub autoritatea Oficiului Român pentru Imigrări. Conform acestora, solicitanţii de azil sunt supuşi unui regim inuman de detenţie, fiind maltrataţi, bătuţi, abuzaţi psihic de către poliţiştii şi jandarmii care asigură paza centrului.

Informaţiile au apărut pentru prima oară pe site-ul unei organizaţii internaţionale care se ocupă de drepturile refugiaţilor, Migreurop (www.migreurop.org ). Presa română a preluat aceste informaţii, unii jurnalişti deplasându-se săptămâna trecută la faţa locului pentru a documenta situaţia descrisă de Migreurop.

Comisarul-şef de poliţie, Dumitru Pădurean, şeful CCSLCPA, nu a permis accesul presei în centrul din Arad, astfel încât publicul nu poate fi informat cu privire la situaţia reală din centru, susţin repretentanţii ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei. Motivul invocat e presupusul comportament violent al locuitorilor centrului şi imposibilitatea asigurării protecţiei jurnaliştilor şi persoanelor cu care refugiaţii din centru ar intra în contact. Refugiaţii din CCSLCPA reclamă că au fost supuşi unor noi violenţe şi tratamente abuzive wekeend-ul trecut ca represalii după ce presa a relatat despre situaţia din centrul arădean.

Suspiciunea privind eventualele abuzuri şi tratamente inumane practicate de autorităţile române nu poate fi eliminată decât prin deschiderea accesului în centru pentru jurnalişti şi alte persoane interesate. Rolul presei într-o societate democratică este de a asigura informarea corectă a publicului, inclusiv prin investigaţii privind existenţa unor abuzuri, fapte ilegale, încălcări ale drepturilor omului. De asemenea, publicul are dreptul de a fi informat cu privire la astfel de situaţii, iar autorităţile au obligaţia de a facilita acest lucru.

Conform site-ului oficial al Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), activitatea acestuia “constituie serviciu public şi se desfăşoară în interesul persoanei şi al comunităţii, în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii.” Oficiul Român pentru Imigrări este o instituţie a statului român care trebuie să se supună aceloraşi reguli de transparenţă şi să ofere garanţii privind respectarea drepturilor persoanelor aflate temporar în astfel de centre de detenţie. Transparenţa instituţională şi permiterea accesului jurnaliştilor devin măsuri obligatorii ţinând cont de gravitatea celor reclamate de deţinuţi.

“În calitatea sa de organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei cere conducerii Centrului de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad să permită imediat accesul jurnaliştilor în instituţie şi să le permită să discute cu refugiaţii cazaţi în centrul din Arad. De asemenea, cerem Ministerului Administaţiei şi Internelor să declanşeze o anchetă care să investigheze existenţa unor abuzuri la Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad şi să se asigure că drepturile persoanelor aflate în centrele de cazare a străinilor sunt respectate conform legislaţiei naţionale şi tratatelor internaţionale la care statul român a aderat”, se arată în ăncheierea unui comunicat al ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.