Acasă Politic Bucuresti: Ajutorul de stat regional – o sansa ignorata de investitori

Bucuresti: Ajutorul de stat regional – o sansa ignorata de investitori

DISTRIBUIȚI

109149 – 30032012 – Oamenii de afaceri şi întreprinzătorii obişnuiţi să lucreze cu fonduri nerambursabile cunosc faptul că Guvernul poate acorda, prin diverse programe, ajutoare de stat de mai multe tipuri. Foarte puţini cunosc, însă, că există şi ajutorul de stat „pentru dezvoltare regională“ prin stimularea investiţiilor pentru crearea de noi locuri de muncă. Dovada: din totalul de 70 de proiecte care ar putea avea succes în finanţare, au fost depuse doar 16.

Compania de consultanţă Golden Mind&Spirit prezintă o descriere detaliată a mecanismului prin care pot fi accesaţi aceşti bani.

Schema de ajutor de stat a fost adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 1680/2008, apoi completată prin Hotărârea Guvernului nr. 776/2009.

În principiu, solicitantul trebuie să realizeze o investiţie iniţială cu o valoare care depăşte echivalentul în lei a 30 de milioane de euro şi să creeze cel puţin 300 de noi locuri de muncă, urmare a realizării investiţiei iniţiale.

Schema ajutorului de stat se aplică întreprinderilor din toate sectoarele, cu excepţia celor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei Europene (pescuit, acvacultură, agricultură primară, sectorul cărbunelui, siderurgie, construcţii navale sau fibre sintetice).

Ajutorul de stat regional se acordă numai întreprinderii care realizează investiţii care pot fi considerate investiţii iniţiale.

Costurile aferente investiţiilor în active corporale cuprind acele costuri legate de achiziţionarea de clădiri industriale şi echipamente. În sectorul transporturilor,costurile legate de achiziţionarea mijloacelor şi echipamentelor de transport nu sunt costuri eligibile pentru a beneficia de ajutor regional.

Durata schemei este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009-2013. Bugetul total maxim al prezentei scheme este echivalentul în lei a 1 miliard de euro, cu un buget mediu anual de 200 de milioane de euro, în limita plafoanelor bugetare anuale pe perioada celor 5 ani.

Ajutorul de stat se acordă numai dacă beneficiarul a prezentat o cerere în acest scop, iar autoritatea responsabilă de administrarea schemei a confirmat ulterior, în scris, că – sub rezerva unor verificări mai detaliate – proiectul îndeplineşte în principiu condiţiile de eligibilitate stabilite în schemă înaintea începerii lucrărilor. Dacă lucrările încep anterior îndeplinirii acestei condiţii, întregul proiect nu mai este eligibil pentru ajutor.

Studiu de caz: centru IBM la Hunedoara – O asemenea investiţie care să aibă în vedere ajutorul de stat regional a fost propusă în 2012 de Camera de Comerţ Hunedoara concernului IBM, în cadrul procesului prezentându-se avantajele pe care le-ar putea avea deschiderea în municipiul Hunedoara a unei mari unităţi în domeniul tehnologiei informaţiei. Printre avantajele prezentate concernului american pentru a încuraja realizarea unui centru IBM în municipiul Hunedoara au fost concentrarea urbană majoră din zonă, existenţa a numeroşi tineri cu studii superioare, costurile reduse cu forţa de muncă prin comparaţie cu oraşele mai mari (200 euro salariul mediu în zonă), costurile reduse cu chiria pe soaţiile industriale (sub 0,5 euro/mp) şi, bineînţeles, posibilitatea solicitării şi acordării ajutorului de stat regional. La această oră, IBM este încă în procesul evaluării propunerii. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.