Acasă Politic Bucuresti: Campanie electorală pe spinarea privatilor

Bucuresti: Campanie electorală pe spinarea privatilor

DISTRIBUIȚI

Băsescu crede că atunci când au fost tăiate lefurile bugetarilor, salariile din mediul privat au crescut108590 – 11032012 – Majorarea salariilor a fost un punct de vedere exprimat în Parlament. Nu a fost o decizie, ci un punct de vedere adresat de seful statului majoritătii parlamentare, pe care am chemat-o să analizeze această posibilitate. Înainte de a mă duce în Parlament am avut o analiză foarte temeinică, făcută cu cifrele pe masă, care ne arată  următorul lucru. În primul rând ne arată că guvernul si-a atins obiectivul, care era fixat pentru 2014, acela de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. În 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a încheiat cu 6,9 % din PIB. În al doilea rând, unde are România marele deficit structural?

La pensii. Acolo avem un deficit de 3,6 miliarde. De euro. Pe an. O reducere a CAS nu înseamnă decât o adâncire a acestui deficit structural, pe când o majorare de salarii înseamnă că o parte din bani se transferă în fondul de pensii si reduc deficitul. Dacă am reduce CAS am mări suma de bani pe care trebuie să o mutăm din veniturile bugetului de stat în bugetulde pensii”, a declarat presedintele Traian Băsescu într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei. ”Ce am mai luat în calcul când am făcut această sugestie majoritătii parlamentare si guvernului: Pentru a doua parte a anului se prefigurează intrarea în recesiune – nu recesiune tehnică, ci recesiune de productie – a Zonei euro, unde noi exportăm. De altfel si cifrele de export pe care le primesc decadal ne arată o tendintă de scădere a exporturilor. Cu ce poti compensa scăderea exporturilor? Cu o usoară stimulare a cresterii consumului intern, ca să protejezi locurile de muncă si să mentii tinta de crestere economic”.

Continuând idea la PRO TV, Băsescu a precizat că ”nu am cerut din populism să se reîntregească salariile. Nu poti să ascunzi la nesfârsit realitătile. Când s-au îndeplinit conditiile impuse, un presedinte care nu cere parlamentului să relaxeze masurile este un presedinte care nu îsi face meseria. Măsura este corectă. Eu nu am stabilit-o, am cerut Parlamentului si Guvernului să analizeze posibilitatea revenirii după reducerea abruptă din 2010”. Traian Băsescu crede însă că atunci când în sectorul bugetar au fost oameni dati afară si salariile au fost reduse, în mediul privat salariile s-au majorat, o idée falsă, contrazisă permanent de specialistii în economie si de realitate. Asadar, Băsescu este de părere că în iunie ar trebui să crească salariile cu 15% pentru a readuce salariile la nivelul precedent. Din veniturile bugetului vor veni banii pentru reîntregire”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.