Acasă Politic Bucuresti: Întârzierile la plata impozitelor cauzate de viscol trebuie recunoscute de Fisc

Bucuresti: Întârzierile la plata impozitelor cauzate de viscol trebuie recunoscute de Fisc

DISTRIBUIȚI

108818 – 18032012 – Agenţii comerciali cu profil de producţie sau prestări de servicii au înregistrat cele mai mari întârzieri şi pierderi din cauza blocajelor de pe şosele şi căile ferate în zilele cu viscol şi înzăpeziri. Un studiu al companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit arată că pierderile suferite în perioada ianuarie-februarie se ridică la 100.000 de euro pe zi per firmă, calculate la zi, însă acestea nu reprezintă decât întârzieri ale livrărilor şi, implicit, ale încasărilor. Deocamdată, aceste întârzieri nu se văd şi la nivel fiscal: oamenilor de afaceri li se cere   să-şi plătească taxele aferente acelei perioade ca şi cum în loc de blocaje şi înzăpeziri ar fi fost zile senine, cu trafic normal pentru mărfuri.

De aceea, experţii Golden Mind&Spirit propun Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală un moratoriu în interesul mediului economic, respectiv prorogarea cu una până la trei luni a plăţii taxelor aferente perioadei de înzăpeziri. Propunerea se referă la amânarea plăţii taxelor, nu la anularea lor sau la scutirea de ele. Soluţia nu presupune o amnistie fiscală, ci necesitatea evidentă de a amâna plata taxelor, aşa cum au fost amânate livrările şi încasările firmelor din cauza viscolului.

Transportatorii, cei mai afectaţi – Comunicările oficiale ale asociaţiilor transportatorilor (în special Federaţia Operatorilor de Transport – FORT – şi Uniunea Transportatorilor Rutieri – UNTRR) au arătat că pierderile totale cumulate de companiile cu acest profil se ridică la un milion de euro pe ziua de înzăpezire. Cel puţin la nivelul acestora, ca şi pentru producătorii de bunuri, ar trebui să existe o prorogare fiscală aferentă perioadei 15 ianuarie – 15 februarie 2012.

Cum să se acorde amânarea – Pe baza unui Ordin al Ministrului Finanţelor sau a altui tip de act normativ emis în regim de urgenţă, contribuabilii care fac dovada materială că au avut întârzieri la livrări sau încasările curente ar putea obţine o amânare a plăţii taxelor. După caz, ei ar putea solicita amânarea cu una, două sau maximum trei luni a plăţii taxelor, fără penalităţi sau alte accesorii. Nu e nevoie decât de bunăvoinţă şi o mai bună înţelegere din partea administratoriulor fiscali a realităţilor cu care s-au confruntat oamenii de afaceri în zilele grele din această iarnă.

Recesiunea poate fi depăşită – Estimările consemnate de mass-media, chiar în zilele cu viscol, arătau că pierderile totale din economie se ridicau la 2,3-3 milioane de euro pe ziua de înzăpezire, iar la nivelul Produsului Intern Brut scăderea din primul trimestru ar putea fi chiar de un punct procentual. Mai târziu, chiar Ministerul Finanţelor a recunoscut că în trimestrul I din acest an vom intra din nou în recesiune din cauza vremii nefavorabile. Tocmai pentru ca aceste pierderi să nu se răspândească în economie la nivelul firmelor şi aşa afectate, experţii Golden Mind&Spirit consideră necesară amânarea proporţională a plăţii taxelor, măsură care va constitui un balon de oxigen pentru firmele româneşti. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.