Acasă Politic Bucuresti: Mafia pariurilor din fotbal, din ce în ce mai puternică

Bucuresti: Mafia pariurilor din fotbal, din ce în ce mai puternică

DISTRIBUIȚI

„Casele de pariuri sau diverse persoane organizatoare de evenimente sportive plătesc unor cluburi un cantonament, deplasarea, apoi fac un amical care se termină cu un scor agreat”108995 – 25032012 – Cinci favorite la titlu, cinci surprize mari. Aşa a arătat etapa intermediară din Liga 1 de la mijlocul săptămânii. Pariorii care au mers pe „bombe“ au încasat bani buni. „Mi se pare ceva în neregulă. Rezultatele favoritelor au fost suspecte“, spune un conducător cunoscut din fotbalul românesc, aflat acum în Liga a II-a, citat de Pro Sport. Suspiciunile legate de implicarea mafiei pariurilor în fotbalul românesc se nasc chiar printre conducători. „Sunt nişte rezultate, gen Dinamo – Sportul sau Târgu Mureş – Steaua, absolut uimitoare.

Echipele mici au crescut ca Făt Frumos, iar asta naşte dubii, chiar dacă lucrurile au fost curate“, spune Ioan Niculaie, finanţator în Liga 1, la FC Braşov.

Niculaie este unul dintre puţinii şefi care vorbesc lejer despre legătura dintre pariuri şi fotbalul de la noi. Alţii sunt reţinuţi, aproape temători. Fără vreun semnal din partea autorităţilor, discuţiile rămân în subterane. Un expert român în pariuri vorbeşte despre modul în care diverse persoane sau case de pariuri se pot implica în influenţarea unor rezultate. „Casele de pariuri sau diverse persoane organizatoare de evenimente sportive plătesc unor cluburi un cantonament, deplasarea, apoi fac un amical care se termină cu un scor agreat”. E una dintre metode, dar există şi altă posibilitate care pune în altă lumină nenumăratele contracte oficiale dintre bookmakeri şi cluburi. „Casele de pariuri pot sponsoriza anumite echipe. În schimbul banilor, îşi asigură o influenţă asupra rezultatelor“. Real Madrid e cel mai cunoscut club sponsorizat de o casă de pariuri. Primeşte 20 de milioane de euro de la celebrul brand Bwin.

Cu cine vorbeşte Papură?

– Conform CNN, peste 270 de meciuri de fotbal ce au avut loc în Europa şi Asia în 2009 şi 2010 sunt cercetate. În România, casele de pariuri au primit alerte legate de multe partide în anii trecuţi: „Pe Unirea Urziceni – Steaua, 1-0, s-a pariat aproape un milion de euro în străinătate în septembrie 2010. Pariuri multe au fost şi pe dubla europeană Dinamo – Varteks. Bani mulţi s-au pariat şi pe grupa Stelei din Europa League, cu Schalke, Maccabi şi AEK Larnaca“, susţine expertul în pariuri.

Specialiştii spun că noua placă turnantă în pariurile ilegale este Israel, dar ţările asiatice continuă să atragă sume uriaşe de bani. De 12 ori selecţionat la naţională, Corneliu Papură este suspectat în Craiova de legături cu pariorii din Asia. „Papură schimbă tot timpul cartelele telefonice. Vorbeşte mereu în Asia, în China se pare. Mai joacă şi pe aici, la o agenţie din Craioviţa Nouă, dar grosul e acolo. A fost antrenor la Slatina, are nişte rezultate dubioase pe acolo“, spune un fost fotbalist la Universitatea Craiova, sub protecţia anonimatului.

Chiajna, ţinta perfectă –

Expertul contactat de ProSport ştie prototipul căutat de pariori: „Concordia este echipa perfectă pentru bookmakeri. Soţul este antrenor, soţia e impresar. În plus, clubul este finanţat de Stat, iar controlul nu e riguros. E o echipă mică, aflată la retrogradare, cotele sunt mari, iar lumea nu e foarte atentă la rezultatele ei. Nu poate fi demonstrat nimic prin asta, dar pariorii o astfel de echipă caută“. Concordia Chiajna este ca Făt-Frumos din vorbele lui Ioan Niculaie. A luat 9 puncte din 12 posibile în 2012, iar două meciuri sunt suspecte: cu Vaslui şi cu Petrolul. ”Nu ştiu dacă mafia pariurilor a intrat în fotbalul românesc. Nu mă pronunţ”, spune Nicolae Badea, preşedinte CA Dinamo. ”Eu cred că există meciuri trucate la pariuri. Sunt prea multe similitudini, prea multe bârfe şi chicoteli între oamenii de fotbal. Ei aud multe, dar nu vor să vorbească”, crede Adrian Mititelu. ”Nu cred că mafia pariurilor a intrat. Nu ne duce pe noi, românii, mintea să facem aşa ceva. Se bate toba prea mult. Dacă aş afla că vreun jucător de-al meu e băgat în aşa ceva, îl omor cu mâna mea”, zice și Florian Walter, finanţator al U. Cluj. ”Auzisem de acum 3 – 4 ani că unele persoane de la Comisia de arbitri ar fi fost implicate în lumea pariurilor. I-am atenţionat pe arbitri, dacă fac ceva necurat, mă duc martor al acuzării la proces şi cer pedeapsa maximă”, declară, la rândul său, Ion Crăciunescu, preşedinte CCA.

Cum se pariază în lume

– Pariurile legale – sunt pariurile făcute cu bilete sau online, pariuri transparente.

 Pariuri VIP – sunt pariuri facilitate de case unor persoane cunoscute, care doresc să-şi păstreze anonimatul şi care mizează sume mari. Aceşti pariori au parte şi de cote preferenţiale.

 Zona neautorizată – sunt pariurile ilegale făcute în zone gri, gen Singapore, nordul Africii, Israel sau chiar ţări din Europa. Aceste pariuri reprezintă economia neagră din această industrie

99  la sută dintre pariorii români sunt bărbaţi, care în peste 90 de procente din cazuri pariază pe favoriţi. Zece  milioane de euro este suma estimativă pariată lunar în România, o sumă mare comparată cu nivelul de trai. – www.promptmedia.ro, sursa – prosport.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.