Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Agriculturii cere bancilor reducerea exigentei la cofinantarea fermierilor

Bucuresti: Ministrul Agriculturii cere bancilor reducerea exigentei la cofinantarea fermierilor

DISTRIBUIȚI

108734 – 14032012 – Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a participat miercuri la Forumul Naţional de Agricultură. Ministrul Agriculturii a fost însoţit de Barna Tanczos, secretar de Stat MADR, şi Cornelia Mihai, director general la Direcţia Generală Dezvoltare Rurală, MADR. La eveniment au participat numeroşi reprezentanţi ai sistemului bancar din România, printre care şi preşedintele Asociaţiei Romane a Băncilor, Radu Gheţea.

Principalele teme de discuţie au fost absorbţia fondurilor europene şi facilitarea accesului la finanţare bancară a fermierilor, prin proiecte eligibile la fonduri europene. Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ca ţinta de absorbţie pentru anul 2012 este de 50%, apreciind totodată ca România nu va avea probleme majore în a absorbi fonduri pe PNDR, dat fiind faptul că banii proveniţi din finanţarea europeană pot fi cheltuiţi până în 2015.

Ministrul Stelian Fuia a lansat băncilor din România o invitaţie la discuţii pe marginea relaxării cofinanţării fermierilor romani care accesează fonduri europene. Cele doua părţi vor căuta să agreeze o scrisoare unică de confort, care să asigure cofinanţarea fermierilor ale căror dosare sunt evaluate. Astfel, ministrul Agriculturii doreşte ca banca evaluatoare să se angajeze, prin scrisoarea de confort, la cofinanţarea fermierilor. Întâlnirea dintre Ministerul Agriculturii şi membri ai Asociaţiei Române a Băncilor va avea loc în 26 martie 2012.

           Ministrul Stelian Fuia a avertizat că băncile care nu se implică în cofinanţarea proiectelor cu bani europeni derulate de fermieri nu vor mai putea acorda credite pentru fermieri derulate prin pilonul I, respectiv subvenţiile pe suprafaţă.

În întâlnirea de astăzi, Ministrul Agriculturii a reamintit ca va încerca să obţină o prelungire a termenului de la care România va liberaliza piaţa terenurilor agricole. Ministrul Stelian Fuia a subliniat însă că, România s-a angajat, prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, ca după 31 decembrie 2013 să faciliteze achiziţia terenurilor agricole de către cetăţenii străini.

Totodată, ministrul Stelian Fuia a declarat ca înfiinţarea unei bănci funciare este singura cale de a menţine pe viitor terenurile agricole în apartenenţa cetăţenilor români. Această instituţie ar trebui să aibă dreptul să cumpere terenurile mici, să le comaseze, după care să le concesioneze fermierilor. România are în prezent 1.048.000 de exploataţii subvenţionate, din care 978.000 sunt exploataţii mai mici de 10 hectare fiecare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.