Acasă Politic Bucuresti: O noua sesiune de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio

Bucuresti: O noua sesiune de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio

DISTRIBUIȚI

108775 – 15032012 – Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), prin Directiile sale Regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, organizeaza, in perioada 3 aprilie – 22 mai 2012, sesiunea ordinara de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru.

Aceste certificate se elibereaza de catre ANCOM in urma unui examen, organizat in doua sesiuni ordinare, de regula in lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, de catre Directiile Regionale ale ANCOM.

Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in periada 3 – 4 aprilie 2012 la Bucuresti, 5 mai 2012 la Iasi, 8 – 9 mai 2012 la Timisoara si 22 mai 2012 la Cluj. Mai multe detalii pot fi accesate pe pagina de internet a ANCOM dedicata personalului operator al statiilor de radiocomunicatii.

Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator vor avea loc in data de 3 aprilie 2012 la Timisoara, 10 – 11 aprilie 2012 la Bucuresti, 21 aprilie 2012 la Iasi si 28 aprilie 2012 la Cluj. Mai multe detalii referitoare la examenele organizate in vederea obtinerii certificatelor de radioamator, precum si alte informatii cu privire la regulament, lista de subiecte, regulamente internationale, formulare si sanctiuni, puteti gasi pe pagina de Internet a ANCOM.

Inscrierea la cele doua tipuri de examinari se face prin depunerea de catre solicitanti a unei cereri de inscriere, impreuna cu o copie dupa cartea de identitate/certificatul de nastere sau pasaportul solicitantului si o fotografie color tip pasaport a solicitantului. Suplimentar, pentru obtinerea certificatului de operator radio in serviciul mobil terestru este necesara dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).

Utilizatorii specifici ai retelelor de radiocomunicatii mobile terestre – care trebuie sa obtina un certificat de operator radio pentru a putea opera statiile de radicomunicatii – sunt atat mici intreprinzatori, cat si mari companii ale caror activitati economice necesita comunicatii radio proprii. Printre domeniile in care activeaza aceste companii se numara: industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc. In Romania, au fost emise si sunt valabile in prezent 16.662 de certificate de operator pentru statiile de radiocomunicatii din serviciul mobil terestru.

Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, avand insa si o importanta dimensiune competitionala la nivel local si international ce permite practicantilor sa participe la diferite probe si competitii de profil. In plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor, indiferent de varsta, in utilizarea statiilor de radiocomunicatii, cunoasterii aprofundate a fenomenului de propagare radio in diferite benzi de frecvente, realizarii si testarii de aparatura de radiocomunicatii, precum si participarii, alaturi de institutiile publice de resort, in domeniul asigurarii de radiocomunicatii in situatii de urgenta, fapt recunoscut la nivel national si international. In Romania exista in momentul de fata 9.170 de radioamatori autorizati de catre ANCOM. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.