Acasă Politic Bucuresti: Oprescu, greu de invins

Bucuresti: Oprescu, greu de invins

DISTRIBUIȚI

108801 – 16032012 – Desi Emil Boc si Sorin Oprescu sunt cotati cu sanse foarte mari sa castige alegerile pentru primariile din Cluj-Napoca, respectiv Bucuresti, experienta ultimilor ani arata ca se poate pierde pe ultima suta de metri, sustine sociologul Vasile Dancu. „Chiar daca faci sondaje, chiar daca masori, ceea ce faci acum este o fotografie in conditii de laborator, pentru ca in timpul alegerilor se modifica foarte mult atmosfera politica, datorita competitiei politice, se modifica si raportul dintre candidati. Sa nu uitam, in campania din Romania in medie, cam 30% din voturi se misca intr-o parte sau alta, apar votanti noi din nehotarati, unii, care sunt indecisi sau foarte slab hotarati pentru un partid, se muta spre un candidat in functie de prestatia aceluia. Intre 7-11 % dintre romani

spun ca s-au hotarat in ultima zi, in ziua in care s-au dus sa voteze. Deci nu se poate spune dinainte”, a explicat Vasile Dancu, citat de Ziare.com.

In Capitala lucrurile par foarte clare, chiar daca PDL anunta ca va face o frumoasa supriza, in ciuda sondajelor care il dau pe Oprescu castigator cu 70%.
„Este un lucru foarte interesant ce se intampla in Bucuresti. In primul rand ca presedintele Romaniei, ceea ce este foarte rar pentru un om cu experienta sa politica, a spus ca nu ar fi sanse ca cineva sa il invinga pe Sorin Oprescu. E un lucru care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Daca Traian Basescu spune asta, s-ar putea sa crezi ca exita totusi ceva in spate si este interesat sa spuna asta”, a declarat Vasile Dancu.

E adevarat ca Sorin Oprescu are un scor foarte bun, mai ales in lipsa de contracandidat si fiind sustinut si de o alianta care are un scor mare la nivel national si in Bucuresti. „Pare imbatabil. Dar vreau sa va spun ca niciodata, cand este vorba de alegeri, nu poti sa spui de la inceput ca un candidat a castigat. Orice scandal de coruptie, un accident sa zicem, o dezvaluire, sunt multe situatii care au schimbat in ultimul moment foarte multe candidaturi castigate deja. Imi amintesc de doua alegeri: Schroder in Germania, datorita unor inundatii, a castigat pe ultima suta de metri, iar Aznar a pierdut in urma atentatului nefericit de la Madrid, in urma cu cativa ani. Sunt doar doua exemple, ca sociolog, ocupandu-ma de politica, stiu sute de astfel de exemple. Sa nu il uitam pe Mircea Geoana, care a pierdut tot asa, pe ultima suta de metri, desi conducea consistent chiar si cu 12 procente, inainte de turul al doilea”, a mai explicat sociologul. Prin urmare, nimeni nu trebuie sa creada ca alegerile sunt castigate de la inceput.

„Sigur, conditia este urmatoarea: sa existe un candidat alternativ la un candidat puternic cum este Sorin Oprescu. Ori, in acest moment, nu exista. Nu cred ca Silviu Prigoana, care poate sa fie popular in Bucuresti, ar putea sa castige alegerile in acest moment. Exista insa alti candidati cu scoruri performante, cum este Cristian Popescu, dar probabil ca nu va candida la Primaria Generala, pentru ca el este un castigator sigur la primaria lui de sector. Nu un om l-ar bate pe Oprescu, ci un eveniment, o campamie negativa, ar putea la un moment dat sa produca o bresa in sistemul lui de autoritate. De aceea nu putem spune decat atunci cand se va fi incheiat campania, ca a castigat un candidat”, a conchis Vasile Dancu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.