Acasă Politic Bucuresti: Seful diplomatiei romane vrea o Strategie Europeana pentru Marea Neagra

Bucuresti: Seful diplomatiei romane vrea o Strategie Europeana pentru Marea Neagra

DISTRIBUIȚI

109133 – 29032012 – Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a deschis joi conferinţa „Politici UE la Marea Neagră – consolidarea cooperării regionale”, evidenţiind faptul că este necesară o cooperare regională intensificată între ţările riverane şi cele din zona extinsă a Mării Negre, precum şi o mai mare implicare a Uniunii Europene în stimularea acestei cooperări.La deschiderea evenimentului organizat de MAE au participat comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Maria Damanaki, aflată într-o vizită în România la invitaţia părţii române, precum şi ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Şeful diplomaţiei române a arătat în discursul său că este momentul demarării unui proces de reflecţie care să conducă,

în viitor, spre asumarea de către UE a unei viziuni cuprinzătoare pentru regiune, prin creionarea unei veritabile Strategii Europene pentru Marea Neagră, pornindu-se de la Sinergia Mării Negre şi complementar Strategiei pentru Regiunea Dunăreană. „Dorim dezvoltarea multidimensională a zonei Mării Negre, în beneficiul statelor riverane, dar şi în interesul pe termen lung al Uniunii Europene, în domenii precum transporturi, energie, protecţia mediului, securitate maritimă, schimburi culturale(…) Acţiunea coerentă la Marea Neagră ar fi încă o dovadă a capacităţii UE de a-şi asuma proiecte de succes în zonele învecinate”, a subliniat ministrul Cristian Diaconescu.

La rândul său, comisarul european Maria Damanaki a subliniat importanţa strategică a Mării Negre în regiune, contribuţia acesteia la stimularea creşterii economice şi a fost de acord că sunt necesare soluţii concrete şi realiste în ceea ce priveşte cooperarea în regiune. Totodată, a evidenţiat necesitatea unei abordări cuprinzătoare şi integrate, care să faciliteze nu doar cooperarea între statele membre, dar şi între acestea şi statele partenere UE riverane Mării Negre.

În intervenţia din deschiderea conferinţei, ministrul Leonard Orban a arătat că este important ca implicarea UE în regiune să devină din ce în ce mai consistentă şi mai substanţială, pe măsura potenţialului de dezvoltare oferit de Marea Neagră şi a provocărilor pe care le ridică. Ministrul Leonard Orban a pledat pentru o politică integrată a UE la Marea Neagră, în condiţiile în care există o corelare între regiunea Dunării şi cea a Mării Negre.

Conferinţa a continuat cu o sesiune de lucru, moderată de secretarul de stat Luminița Odobescu, la care au participat: Marian Tutilescu, secretar de stat, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor; Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti; dr.ing. Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” ; Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ Olanda – România şi partener PwC Romania; Lavinia Macarov, Universitatea „Ovidius” Constanţa. Intervenţiile susţinute au vizat securitatea maritimă şi migraţia, perspectiva Turciei privind cooperarea regională, cooperarea ştiinţifică, rolul României ca poartă estică de acces a UE, respectiv cooperarea pentru dezvoltare durabilă şi guvernanţă în regiunea Mării Negre. 

Ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu a avut, de asemenea, o întrevedere cu comisarul Maria Damanaki, în cadrul căreia cei doi oficiali au subliniat importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru Uniunea Europeană şi au evocat necesitatea unei cooperări mai structurate, pornind de la proiecte concrete în diverse domenii. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.