Acasă Politic Stresul in munca este in crestere in Europa

Stresul in munca este in crestere in Europa

DISTRIBUIȚI

109074 – 27032012Stresul legat de muncă reprezintă o preocupare pentru marea majoritate a forţei de muncă din Europa, este concluzia celui de-al doilea sondaj european de opinie privind securitatea şi sănătatea în muncă. Sondajul, efectuat de Ipsos MORI pentru Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), a cules opiniile a peste 35.000 de persoane din 36 de ţări europene privind aspecte de actualitate legate de muncă, inclusiv stresul, şi importanţa securităţii şi sănătăţii în muncă pentru competitivitatea economică şi în contextul prelungirii vieţii active.

Opt persoane din zece din populaţia activă europeană consideră că numărul persoanelor afectate de stresul legat de muncă va creşte în următorii cinci ani (80%), din această categorie aproape 52% preconizând că „va creşte foarte mult”. Această situaţie reflectă constatările sondajului ESENER realizat de EU-OSHA cu privire la riscurile noi şi emergente la locul de muncă, potrivit căruia 79% din directori consideră că stresul reprezintă o problemă în întreprinderile lor, ceea ce face ca stresul să fie la fel de important pentru întreprinderi ca accidentele de muncă.

Stresul legat de muncă este una dintre cele mai importante provocări în materie de sănătate şi securitate în muncă în Europa, reprezentând costuri enorme în termeni de probleme umane şi performanţă economică. Sondajul a constatat, de asemenea, că marea majoritate a europenilor (86%) sunt de acord că respectarea de practici adecvate în materie de securitate şi sănătate în muncă este necesară pentru competitivitatea economică a unei ţări, din această categorie 56% fiind pe deplin de acord. Opiniile sunt similare în rândul lucrătorilor şi al persoanelor care nu lucrează (86% şi, respectiv, 85% sunt de acord)

Estimările arată că şi în România, stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii 5 ani. Efectele crizei economice pot constitui una din cauze prin incertitudinea păstrării locului de munca, respectiv găsirea unui loc de muncă adecvat pentru tinerii absolvenţi, reducerea veniturilor din salarii prin ajustări salariale în diferite sectoare de activitate, creşterea sarcinii de muncă prin reduceri de personal (mai puţini angajaţi pentru acelaşi volum de muncă), diminuarea volumului investiţional, în general.

„Criza financiară şi schimbările permanente din mediul profesional sunt din ce în ce mai solicitante pentru lucrători, prin urmare nu este surprinzător că stresul legat de locul de muncă este printre primele lucruri la care se gândesc oamenii”, spune dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA. „Indiferent de vârstă, de sex sau de dimensiunea organizaţiei, o majoritate impresionantă a persoanelor consideră că stresul legat de muncă va creşte. Există însă variaţii interesante la nivel naţional, în ceea ce priveşte persoanele care preconizează că stresul legat de muncă «va creşte foarte mult», norvegienii fiind cel mai puţin îngrijoraţi (16%), de exemplu, iar grecii fiind cei mai îngrijoraţi cu privire la creşterea nivelului de stres (83% afirmă că «va creşte foarte mult»). Abordarea riscurilor psihosociale este o preocupare importantă în cadrul activităţii EU-OSHA în vederea îmbunătăţirii vieţii lucrătorilor din întreaga Europă”.

În sfârşit, în “Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii”, sondajul a constatat că 87% din populaţia europeană consideră că practicile adecvate în materie de securitate şi sănătate în muncă sunt importante pentru a contribui la prelungirea vieţii active a persoanelor înainte de pensionare (56% afirmând că aceste practici sunt „foarte importante”). Un sondaj recent Eurobarometru arată că mulţi europeni sunt pregătiţi pentru îmbătrânirea activă, însă este posibil ca situaţia actuală cu care se confruntă în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă să nu le permită să lucreze până la o vârstă mai înaintată. Deşi în general vârsta de pensionare este de 65 de ani în Europa, vârsta medie a ieşirii de pe piaţa muncii în 2009 a fost de aproximativ 61,5 ani, potrivit Eurostat. În sondajul Eurobarometru, patru europeni din zece (42%) consideră că vor fi în măsură să îndeplinească sarcinile de lucru din prezent până la vârsta de cel puţin 65 de ani, în timp ce 17% preconizează că nu-şi vor putea continua activitatea la actualul loc de muncă după vârsta de 59 de ani. EU-OSHA participă activ la promovarea Anului european al îmbătrânirii active 2012, pentru a sublinia necesitatea securităţii şi sănătăţii adecvate în muncă în toate etapele vieţii profesionale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.