Acasă Politic 28 aprilie – Ziua Comemorarii Victimelor Accidentelor de Muncă

28 aprilie – Ziua Comemorarii Victimelor Accidentelor de Muncă

DISTRIBUIȚI

109833 – 27042012 – Sindicaliştii din întreaga lume, afiliaţi la Confederaţia Sindicală Internaţională (CSI), marchează în data de 28 aprilie, pentru al 17-lea an consecutiv, Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă.

Cu această ocazie, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa atrage atenţia autorităţilor asupra consecinţelor de neacceptat ale unor forme de organizare a muncii care sacrifică, în goana după maximizarea profitului, sănătatea şi siguranţa lucrătorilor.

“Ziua de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, fiind şi Ziua Internaţională pentru Sănătate şi Securitate la locul de muncă, dar şi Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă astfel că este esenţial să reamintim demersul confederaţiilor sindicale şi al patronatelor concretizat în Proiectului Strategiei Naţionale în Domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, proiect lansat anul 2010, rămas în formă de proiect până azi. Guvernul pare sa nu înţeleagă că, mai ales pe fond de criză, este necesar să pună în aplicare propunerile şi soluţiile propuse de societatea civilă, direct afectată de fenomen grav pe care îl reprezintă accidentele de muncă. Instalarea şi consolidarea unei culturi de prevenire în domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă (SSM) sunt necesare, deoarece: gradul de conştientizare şi înţelegere a conceptelor de risc şi pericol trebuie să crească semnificativ; ar însemna dezvoltarea practicilor de prevenire şi control al riscurilor la toate nivelele; poate contribui la crearea muncii decente prin încurajarea respectului pentru securitatea şi demnitatea lucrătorilor; pune accentul pe caracterul preventiv al activităţii privind sănătatea şi securitatea locurilor de muncă; ar putea conduce la importante economii prin diminuarea numărului de asistaţi ai sistemului de sănătate publică (prin scăderea numărului de accidente şi boli profesionale). Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa solicită Guvernului să nu mai ignore cu bună ştiinţă acest document, ci să decidă de urgenţă lansarea lui în dezbatere publică. Punerea în aplicare a Strategiei pentru SSM ar genera o reducere a cheltuielilor bugetare precum şi aplicarea unor măsuri de natură a reduce numărul, îngrijorător astăzi, al victimelor accidentelor de muncă. Această zi trebuie să fie un imbold pentru intensificarea eforturilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, pentru a elimina pe cât posibil accidentele şi condiţiile de muncă care afectează sănătatea sau viaţa”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel Alfa. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.