Acasă Politic Brasilia: Romania adera oficial la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa

Brasilia: Romania adera oficial la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa

DISTRIBUIȚI

109547 – 17042012 – România adera oficial la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) astăzi, în cadrul Conferinţei anuale a acestei iniţiative multilaterale, care se desfăşoară la Brasilia.

Cu această ocazie, delegaţia română, condusă de Maria Ligor, ambasador cu însărcinări speciale, Reprezentant Special pentru Democratizare, va prezenta Planul de Acţiune Naţional şi va andosa Declaraţia de Principii a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă. Documentul prezentat de România reţine angajamentul guvernamental pentru facilitarea accesului la informaţii în format open data şi creşterea gradului de acces la servicii publice furnizate on-line.

Participarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi Planul de Acţiune Naţional au fost aprobate de Guvernul României la 11 aprilie 2012.

Open Government Partnership (OGP) vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

Iniţiativa a fost lansată oficial de preşedinţii Statelor Unite şi Braziliei, la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU.

Obiectivele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă se află într-o strânsă legătură de complementaritate cu cele statuate în Strategia Naţională Anticorupţie (SNA). Creşterea transparenţei instituţionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise puse la dispoziţie de către autorităţile publice reprezintă unul dintre obiectivele specifice ale SNA.

România a finalizat elaborarea Planului Naţional de Acţiune pentru implementarea angajamentelor asumate prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă urmare unui proces de consultare desfăşurat cu organizaţii ale societăţii civile, organizat la iniţiativa Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Europene, Ministerului Comunicaţiilor şi Sistemelor Informatice şi a Secretariatului General al Guvernului.

Aceste consultări au evidenţiat necesitatea ca Planul de Acţiune să pună accentul pe furnizarea de informaţii în format „date deschise” şi pe asigurarea caracterului gratuit, primar, accesibil şi reutilizabil al acestora. Astfel, Planul de Acţiune prevede publicarea prioritară a seturilor de date care privesc transparenţa în administrarea fondurilor publice: desfăşurarea achiziţiilor publice, fundamentarea politicii bugetare şi realizarea execuţiei bugetare de către administraţia publică. Guvernul îşi propune adoptarea unui set de măsuri în materia datelor publice deschise, care să permită, într-o abordare etapizată, implementarea obiectivelor asumate de România prin aderarea la Iniţiativa OGP până la sfârşitul anului 2014. În această abordare, eforturile administraţiei de deschidere a datelor publice pentru cetăţeni şi de sporire a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte beneficiile reutilizării acestor date vor fi îndreptate prioritar în fiecare an spre identificarea de măsuri apte să răspundă provocărilor majore estimate: (1) asumarea responsabilităţii, (2) standardizarea procedurilor şi (3) maximizarea rezultatelor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.