Acasă Politic Brighton (Marea Britanie): Bogdan Aurescu: “Orice demers de eficientizare a CEDO trebuie...

Brighton (Marea Britanie): Bogdan Aurescu: “Orice demers de eficientizare a CEDO trebuie sa se fundamenteze pe respectarea dreptului de recurs individual”

DISTRIBUIȚI

109652 – 20042012 – Secretarul de stat Bogdan Aurescu a condus delegaţia României care a participat la lucrările Conferinţei privind viitorul Curţii Europene a Drepturilor Omului (Brighton, Marea Britanie) în perioada 18-20 aprilie 2012.

În intervenţia sa în cadrul conferinţei, secretarul de stat a reafirmat ataşamentul ferm al României pentru principiile şi valorile consacrate de sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi susţinerea pentru procesul de reformă a Curţii.

De asemenea, a subliniat contribuţia majoră a mecanismului Convenţiei la asigurarea stabilităţii democratice în Europa, evidenţiind faptul că orice demers de eficientizare şi reformă a Curţii trebuie să se fundamenteze pe respectarea dreptului de recurs individual, ca element esenţial al sistemului european de protecţie a drepturilor omului.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat angajamentul politic puternic al părţii române pentru eficientizarea mecanismului de control al respectării drepturilor omului de la Strasbourg, accentuând că statele sunt primele chemate să identifice soluţiile optime în vederea punerii în executare a hotărârilor instanţei europene. În acest sens, reprezentantul României a salutat importanţa acordată de statele membre implementării efective a Convenţiei la nivel naţional.

În marja Conferinţei, Bogdan Aurescu a avut o scurtă întâlnire cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.  În cursul întâlnirii, demnitarul român a exprimat satisfacţia pentru foarte buna cooperare cu secretarul general. A arătat că România susţine activ implicarea organizaţiei în vecinătatea sa, mai ales în cea estică, inclusiv în Asia Centrală. De asemenea, secretarul de stat a prezentat situaţia minorităţii române din Serbia, subliniind importanţa aplicării în întregime a prevederilor Protocolului Comisiei Mixte, semnat în martie, la Bruxelles. În acest context,  a menţionat interesul României pentru implicarea mecanismelor Consiliului Europei în protecţia drepturilor  minorităţii române din afara graniţelor. Cei doi oficiali au făcut şi un schimb de opinii privind perspectivele soluţionării dosarului transnistrean, fiind de acord că recenta alegere a preşedintelui Republicii Moldova este un factor de stabilitate politică de natură să asigure un climat favorabil eforturilor de reglementare.

La finalul lucrărilor, participanţii au adoptat „Declaraţia de la Brighton” care exprimă angajamentul statelor părţi de a continua procesul de reformă a Curţii, precum şi disponibilitatea de a găsi cele mai bune soluţii în vederea eficientizării activităţii acesteia. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.