Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana a dechis cinci investigatii privind tarifele preferintiale de la...

Bruxelles: Comisia Europeana a dechis cinci investigatii privind tarifele preferintiale de la Hidroelectrica

DISTRIBUIȚI
hidroelectrica

109755 – 25042012 – Comisia Europeană a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica S.A., producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, astfel încălcând normele UE în materie de ajutoare de stat. Iniţierea unei investigaţii aprofundate permite părţilor terţe interesate să prezinte observaţii cu privire la măsurile respective, fără a anticipa concluziile finale ale investigaţiei.

Vicepreşedintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurenţă, Joaquín Almunia, a declarat: „Subvenţiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcţionare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenţei tot atât de semnificativ ca şi cel provocat de subvenţiile directe. Trebuie să verificăm dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienţii care au beneficiat de acestea în comparaţie cu concurenţii lor de pe piaţa internă”.

Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei. Hidroelectrica este controlată de către statul român şi există indicii potrivit cărora statul ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date.

În decembrie 2009 şi decembrie 2010, în urma licitaţiilor publice de pe piaţa angro de energie electrică a României, OPCOM, Hidroelectrica a încheiat două contracte bilaterale cu producătorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract având ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrică pe an, la preţuri care par să se situeze sub nivelul pieţei.

ALRO Slatina are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an la un preţ foarte apropiat de costul de producţie al Hidroelectrica, preţ care urmează a fi indexat anual pe baza cotaţiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele între Hidroelectrica şi opt comercianţi de energie electrică, unele contracte datând din 2004, precum şi contractele între Hidroelectrica şi doi producători industriali au fost încheiate la preţuri care par a fi sub nivelul preţului practicat pe piaţă. Pe de altă parte, în contractele încheiate cu doi producători de energie termică, Hidroelectrica a cumpărat energie electrică la preţuri care par a fi mai ridicate decât preţurile practicate pe piaţă.

Aşadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite în definitiv statului, toate aceste contracte par să fi fost, în mare măsură, în avantajul întreprinderilor selectate, în timp ce concurenţii au trebuit să plătească preţurile practicate pe piaţă.

O parte a contractelor au fost încheiate înainte de aderarea României la UE. Cu toate acestea, pe baza dispoziţiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a României, Comisia are competenţa de a investiga preţurile la energie electrică care au fost aplicate în baza acestor contracte.

În trecut, Comisia a tratat câteva cazuri de ajutoare de stat cu privire la subvenţiile indirecte acordate prin tarife preferenţiale la energie electrică. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.