Acasă Politic Bruxelles: Indemn la colaborare intre angajatori si angajati pentru locuri de munca...

Bruxelles: Indemn la colaborare intre angajatori si angajati pentru locuri de munca mai sanatoase

DISTRIBUIȚI

109654 – 20042012 – Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) lansează noua sa campanie de doi ani „Locuri de muncă sigure şi sănătoase – Împreună pentru prevenirea riscurilor”. Locurile de muncă din UE sunt mai sigure şi mai sănătoase ca oricând. Cu toate acestea, în fiecare există încă 6,9 milioane de accidente de muncă şi încă şi mai multe milioane de cazuri de boli profesionale. Suferinţa umană cauzată de condiţiile precare de securitate şi sănătate este incomensurabilă, însă costul economic este estimat la 490 de miliarde de euro în fiecare an – peste jumătate din costul actual al fondului UE de salvare în urma crizei. Noua campanie a EU-OSHA aduce în atenţie importanţa aptitudinilor de conducere şi de gestionare, precum şi a participării lucrătorilor pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.

Cu ocazia lansării campaniei la Bruxelles, comisarul UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, László Andor, alături de Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA, şi Bo Smith, secretarul permanent al Ministerului Ocupării Forţei de Muncă din Danemarca, a adresat un îndemn la colaborare între lucrători şi angajatori pentru a pune bazele unei culturi mai durabile a prevenirii riscurilor în Europa.

Comisarul Andor a declarat că „Europa a înregistrat progrese semnificative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în ultimul deceniu şi trebuie să ne continuăm eforturile în acest sens. Aceasta este una dintre principalele politici cu ajutorul cărora îmbătrânirea activă va deveni o realitate, obiectiv urmărit de Anul european din 2012. Există date care arată că a face din sănătate şi securitate o prioritate nu este doar un demers corect, ci reprezintă şi un avantaj pentru întreprinderi. Beneficiile includ reducerea costurilor şi creşterea productivităţii, o forţă de muncă mai mulţumită şi mai productivă, rate scăzute ale absenteismului şi rotaţiei personalului, un număr mai mic de accidente, îmbunătăţirea poziţiei printre furnizori şi parteneri, creşterea gradului de conştientizare şi a controlului riscurilor la locul de muncă şi o mai bună reputaţie în ceea ce priveşte durabilitatea printre investitori, clienţi şi în comunităţi”.

„Cele mai bune rezultate se ating atunci când lucrătorii şi directorii îşi reunesc eforturile”, a adăugat Christa Sedlatschek. „Prin urmare, principalul obiectiv al campaniei este să îi încurajeze pe şefii direcţi şi pe membrii conducerii superioare să demonstreze aptitudini de conducere prin implicarea activă în reducerea riscurilor, iar pe lucrători, pe reprezentanţii acestora şi pe alte părţi interesate să colaboreze cu directorii pentru reducerea riscurilor. Sunt încă necesare măsuri, iar campania noastră «Locuri de muncă sigure şi sănătoase» are un rol important în acest sens, oferind recomandări simple şi practice în materie de colaborare.”

Rezultatele recentului sondaj de opinie paneuropean privind securitatea şi sănătatea în muncă (SSM) realizat de EU-OSHA dau motive de optimism privind succesul campaniei. Sondajul arată că, în ansamblu, lucrătorii din UE (74%) sunt încrezători că o problemă în legătură cu securitatea şi sănătatea în muncă prezentată unui superior ierarhic ar fi soluţionată şi, în general, europenii (67%) se consideră bine informaţi cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă. Cu toate acestea, există diferenţe considerabile între statele membre, iar un obiectiv principal al campaniei este partajarea bunelor practici în vederea creşterii nivelurilor prevenirii riscurilor în întreprinderile de toate dimensiunile şi din toate sectoarele, oriunde s-ar afla acestea pe teritoriul UE.

Cercetările confirmă că, oricare ar fi dimensiunea unei organizaţii, aptitudinile de conducere demonstrate de directori şi participarea activă a lucrătorilor sunt esenţiale pentru gestionarea cu succes a securităţii şi sănătăţii. Sondajul european în rândul întreprinderilor privind riscurile noi şi emergente (ESENER) arată că participarea lucrătorilor, împreună cu angajamentul conducerii generează performanţe considerabil mai bune în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă. În întreprinderile cu un nivel ridicat al participării lucrătorilor, combinat cu un angajament ferm din partea conducerii, există, de exemplu, o probabilitate de 10 ori mai mare să fie instituită o politică SSM documentată. Acest lucru are şi un alt avantaj, şi anume că aceste măsuri sunt percepute ca fiind mai eficace.

Campania cuprinde o varietate de activităţi la nivel naţional şi european, inclusiv cea de-a 11-a ediţie a Premiilor europene pentru bune practici. Aceste premii, care vor fi decernate în aprilie 2013, evidenţiază cele mai ilustrative exemple de colaborare între directori şi angajaţi pentru prevenirea riscurilor. Organizate de EU-OSHA, în cooperare cu statele membre şi cu preşedinţiile în exerciţiu ale Consiliului Uniunii Europene, premiile sunt în prezent deschise pentru înscriere, prin intermediul reţelei de puncte focale naţionale a EU-OSHA.

Campania va fi condusă la nivel naţional de către punctele focale naţionale ale EU-OSHA şi de către partenerii oficiali de campanie. Pentru a descărca ghidul oficial al campaniei şi alte materiale de campanie (prezentări, publicaţii şi materiale promoţionale în 24 de limbi) şi pentru a găsi evenimentele din cadrul campaniei care vor avea loc în întreaga Europă, vizitaţi site-ul campaniei „Locuri de muncă sigure şi sănătoase 2012-2013”: – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.