Acasă Politic Bruxelles: Monica Macovei cere Comisiei Europene masuri pentru evitarea conflictelor de interese...

Bruxelles: Monica Macovei cere Comisiei Europene masuri pentru evitarea conflictelor de interese la AFSA

DISTRIBUIȚI

109587 – 18042012 – Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat miercuri, in scris, Comisiei Europene si Consiliului sa precizeze ce masuri preconizeaza sa adopte pentru a evita si opri posibilele conflicte de interese pentru membrii Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentelor (AFSA) care au interese legate de industria din domeniul in care lucreaza. In intrebarea scrisa, Monica Macovei  precizeaza ca, odata cu nominalizarile pentru Consiliul de Administratie al EFSA pentru anul 2012, au fost dezvaluite de ONG-uri si presa mai multe conflicte de interese potentiale in cazul unor candidati. Doua dintre cazurile semnalate sunt: Irin Mella Frewen, un fost lobbyist Monsanto, companie care activeaza in domeniul agriculturii, si Jiri Ruprich, membru al Comitetului Stiintific al Institutului Danone Cehia, in prezent membru al Consiliului de administratie al EFSA, nominalizat pentru un nou mandat. „In cazul EFSA, de pilda, nu sunt mecanisme clare care sa ofere asigurari ca potentialele conflicte de interese sunt in mod eficient prevenite. Membrii Consiliului de Administratie depun o declaratie anuala si se presupune ca este suficient pentru a asigura independenta acestora. Dar nu este asa. Presedintele Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din Parlamentul European, Matthias Groote,  s-a plans si el de lipsa de transparenta a procesului de numire a unui nou Consiliu de Administratie pentru a EFSA. Probleme cu gestionarea conflictelor de interese sunt si la alte agentii, de aceea sunt necesare criterii unitare”, a declarat Monica Macovei.

Pe 27 martie 2012, Comisia de control bugetar a Parlamentului European a votat propunerile Monicai Macovei privind amanarea descarcarii de gestiune a trei agentii europene, in principal din cauza posibilelor conflicte de interese semnalate, a esecului acestora de a preveni si gestiona conflictele de interese. Este vorba despre Agentia Europeana pentru Mediu, Agentia Europeana pentru Medicamente si Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor. Votul in plenul Parlamentului European este programat in luna mai.

Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru descarcarea de gestiune pentru 2010 a agentiilor europene. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.