Acasă Politic Bucuresti: Analfabetismul in materie de banci a indatorat romanii

Bucuresti: Analfabetismul in materie de banci a indatorat romanii

DISTRIBUIȚI

 – 109373 – 09042012 – ”Îndatorarea semnificativă și rapidă a populației în ultimii ani reclamă o monitorizare atentă, având în vedere că nu există o experiență la nivelul gospodăriilor în gestionarea unor stocuri importante de datorii bancare de-a lungul unui întreg ciclu de afaceri și cu precădere în faza descendentă a acestuia, iar evoluțiile actuale sunt preocupante”, precizează specialiștii BNR în raportul asupra stabilității financiare, citați de DailyBusiness.ro.

Media de credite pe cap de român împrumutat este de 1,7. Peste 500.000 de români au cel puțin trei credite (două la bănci și unul la o Instituție Financiară Nebancară), se mai arată în analizele BNR. Peste 10% din creditele acordate de băncile locale persoanelor fizice și companiilor au șanse zero de a mai fi rambursate. Potrivit  raportului  Băncii Naționale, românii au păstrat totuși un comportament de plată foarte bun în privința creditelor pentru garantate. Perspectiva pierderii locuinței a făcut ca ponderea totală a restanțelor să se mențină la doar 3%. 

Pe de altă parte însă, creditele de consum și cardurile de credit acordate cu foarte mare ușurință în perioada 2006-2008 au generat restanțe de aproape 13,5% din total. De altfel, valoarea medie a creditelor cu cele mai mari probleme nu depășește 5.000 de lei.

Potrivit experților, lipsa educației financiare și larghețea cu care băncile au acordat credite în anii de boom economic au făcut ca numărul total al românilor cu cel puțin un credit la bancă să depășească 4,5 milioane, ceea ce reprezintă aproape 50% din totalul populației active.

Unul dintre cei mai cunoscuți bancheri din România, Dan Pascariu, este convins de faptul că românii nu au cele mai elementare noțiuni în domeniu, mai puțin de 200.000 de români având cunoștiințe din domeniul financiar și nu pot fi înșelați de bănci. 

”Analfabetismul financiar afectează 98% din populație și s-ar putea să fac o afirmație riscantă pentru care voi fi criticat. Dacă spun 99% înseamnă că mai puțin de 200.000 de oameni din România sunt cât de cât alfabetizați financiar, înțeleg ce înseamnă finanțele și sunt în măsură să ia decizii”, a afirmat Dan Pascariu, la TMC.

Din punctual său de vedere, afacerile bancherilor se bazează în mare parte pe încredere: “Fără încredere, fără a avea încredere, băncile nu ar avea materia primă. Ca băncile să poată să funcționeze, au nevoie de bani. Capitalul băncilor reprezintă mai puțin de 10 % din totalul fondurilor cu care operează, 90% vine de la deponenți”, a explicat Pascariu.www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.