Acasă Politic Bucuresti: Comunităţi terapeutice pentru consumatorii de droguri în Penitenciarele Rahova, Jilava şi...

Bucuresti: Comunităţi terapeutice pentru consumatorii de droguri în Penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor

DISTRIBUIȚI

109758 – 25042012 – Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Direcţia de Probaţiune din Ministerul Justiţiei au prezentat miercuri, la sediul Penitenciarului Rahova, rezultatele Proiectului RO0034 – „Crearea a trei Comunităţi terapeutice în Penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor”. Proiectul, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE)/Granturile SEE, a primit aprobare pentru un buget total de 359.995 euro şi a fost dezvoltat de Agenţia Naţională Antidrog şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Direcţia de Probaţiune din Ministerul Justiţiei din România,

precum şi Ministerul Justiţiei şi al Poliţiei, Ministerul Sănătăţii şi al Serviciilor Sociale şi Organizaţia Phoenix Haga din Norvegia.

Acesta a fost implementat pe o perioadă de 36 luni, până la data de 30 aprilie 2012, pentru a se asigura condiţiile necesare îndeplinirii obiectivelor şi indicatorilor de proiect, şi a avut ca scop înfiinţarea a trei comunităţi terapeutice în Penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor, urmărind dezvoltarea resurselor umane din justiţie şi afaceri interne cu atribuţii în domeniul reducerii cererii de droguri şi care sunt implicate în furnizarea de servicii de sprijin şi de reintegrare socială pentru consumatorii de droguri care au săvărşit infracţiuni.

Analiza comparativă a sistemelor care au rol în reabilitarea persoanelor consumatoare de droguri din România şi Norvegia a vizat facilitarea transferului de bune practici de la partenerii norvegieni către instituţiile româneşti participante în acest proiect, aducând o contribuţie majoră în vederea abordării mai eficiente a fenomenului drogurilor în România.

În acord cu prevederile cadrului legislativ, în elaborarea metodologiei de lucru aplicată în comunităţile terapeutice dezvoltate în penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor s-a plecat de la experienţa norvegiană, care s-a dovedit eficientă în reabilitarea consumatorilor de droguri.

Spaţiile destinate celor trei comunităţi terapeutice au fost renovate din fondurile alocate de finanţator pentru această activitate, care a fost realizată cu sprijinul persoanelor foste consumatoare de droguri incluse în programul terapeutic. Scopul principal al activităţilor derulate de aceştia pentru amenajarea Comunităţilor Terapeutice a fost acela de a le întări motivaţia pentru schimbarea atitudinii şi comportamentului în cursul tratamentului rezidenţial.

Caracterul novator al acestui proiect a făcut ca procesul de implementare să fie îmbunătăţit în mod continuu, prin raportare permanentă la modelul norvegian şi prin adaptare la contextul local. Astfel, s-au îndeplinit obiectivele proiectului şi s-au asigurat condiţiile pentru sustenabilitate a rezultatelor în conformitate cu documentaţia aprobată de finanţator.

În cadrul acestui eveniment a avut loc şi lansarea Ghidului de bune practici editat cu titlul “Comunitatea terapeutică – metodă de tratament a consumatorilor de droguri din penitenciare”, care a fost realizat de specialiştii români participanţi în proiect, sub coordonarea experţilor norvegieni.

Ghidul a fost conceput ca un manual care abordează aspectele fundamentale ale comunităţii terapeutice şi componentele esenţiale ale tratamentului. Acesta îmbină experienţa pozitivă cu inovaţia, atât în ceea ce priveşte transferul de bune practici din Norvegia, cât şi implementarea pentru prima dată în penitenciarele din România a acestei metode de tratament pentru consumatorii de substanţe psihoactive.

Documentul reprezintă o resursă importantă pentru profesioniştii din domeniu, furnizorii de servicii, cercetători, studenţi, dar şi pentru persoanele consumatoare de substanţe psihoactive care au nevoie de tratament, contribuind semnificativ la stabilirea unui cadru comun de înţelegere şi abordare a comunităţilor terapeutice şi la îmbunătăţirea strategiilor de intervenţie, pentru a oferi servicii mai eficiente şi şanse crescute de reinserţie socială a foştilor consumatori de droguri care au executat pedepse privative de libertate. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.