Acasă Politic Bucuresti: Premierul Ungureanu: “Citind motiunea, am avut senzatia caderii in timp”

Bucuresti: Premierul Ungureanu: “Citind motiunea, am avut senzatia caderii in timp”

DISTRIBUIȚI

109814 – 27042012 – Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sustinut, vineri, la dezbaterea motiunii de cenzura, ca acuzatiile pe care le aduce USL reprezinta o „cadere in anii ’90”. „Chiar si in aceasta forma, ma bucur ca am reusit sa readuc opozitia in Parlament. Nu pot sa nu ma intreb care e gradul de responsabilitate a unei actiuni care nu poate determina decat instabilitate. Inopinanta acestei motiuni – mai evidenta cu cat in Bucuresti se afla o delegatie FMI, Bancii Mondiale si CE, careia ii transmite un mesaj de provizorat. Nu e vorba de imaginea Romaniei, ci de forta de negociere, pe care Romania risca sa o piarda. Opozitia are in esenta un rol pozitiv, dar ceea ce faceti dvs e sa distrugeti inca ideea de opozitie, Regret ca in fata mea se afla mai multi politicieni

si prea putini oameni de stat”, a spus Ungureanu, de la tribuna Parlamentului.

Premierul i-a criticat pe autorii motiunii, spunand ca sunt departe de valorile europene si aduc cu nationalismul xenofob din anii ’90.

„Am fost intrebat daca am emotie – trebuie sa recunosc o oarecare emotie, dar nu are legatura cu persoana mea sau Guvernul pe care il conduc – e un test pentru intreaga clasa politica, e un test al valorilor pe care alegem sa le promovam – am citit un text caruia ii lipseste forta argumentatiei. E el insusi o dovada ca acest Guvern actioneaza si nu ii lipseste responsabilitatea. Nu ezit sa va impartasesc mahnirea mea fata de acest text. Daca viitorul acestei tari se va construi in functie de acest text, inseamna ca suntem mult mai departe de Europa. Citind, am avut senzatia unei caderi in timp, de nationalism xenofob, de la inceputul anilor ’90. Traiesc cu senzatia ca autorii sunt mult mai departe de valorile europene. Motiunea e o invitatie catre o Romanie arhaica”, a mai afirmat premierul, de la tribuna.

Ungureanu s-a aparat si de acuzatia ca ar fi alocat fonduri mai mult pentru primariile Puterii, spunand ca cetatenii nu au culoare politica si nu pot fi cumparati.

„Ce ne spune motiunea – ca viata comunitatilor locale, de la cele mici la cele mai mari, nu are importanta pentru politicienii de la Bucuresti, ca soarta lor e incompatibila cu interesele nascute pe malul Dambovitei (…) De ce este vinovat un guvern ca a alocat fonduri pentru acei reprezentanti care au stiut sa se lupte pentru acele comunitati? (Cum poate fi catalogata, etichetata o comunitate locala ca apartinand puterii sau opozitiei? Nu e aceasta o forma implicita de separatism politic, de genul celei pe care o invocati in cazul UMF Targu Mures? Porneste de la ideea ca electoratul poate fi cumparat, e coruptibil. Nu subestimez electoratul Romaniei si stiu ca libera optiune politica e sacra”, a mai sustinut Ungureanu.

Premierul i-a acuzat pe cei din PSD si PNL ca au facut privatizari pe un dolar, fara transparenta, iar acum critica un guvern care nu doar ca privatizeaza pe bursa si afiseaza contractele, dar care continua privatizari decise chiar de opozitie.

„Ce ne mai spune motiunea? Ca modernizarea Romaniei e un obiectiv gresit, ca privatizarile nu sunt in interesul acestei tari. A avea dezbateri care incurajeaza ideea ca nationalizarea e un lucru de dorit ma descumpaneste. Instrumente moderne de actiune economica au fost criticate constant. Nu inteleg cum poate fi respinsa ideea unei listari la bursa. Guvernul pe care am onoarea sa-l conduc nu a facut nici concesiuni preferentiale, nici privatizari intempestive. Acest Guvern continua politicile asumate de guvernele anterioare, e o chestiune de credibilitate externa a Romaniei. Ne-am obisnuit sa negam tot ce au facut alte guverne, sa invocam mosteniri dezastruoase. Acest Guvern a vorbit de continuitate, stabilitate, predictibilitate. Acest guvern nu poate fi acuzat de lipsa de transparenta din cauza lipsei unora de informare sau de incapacitatea de a intelege. Toate aspectele imputate nu doar ca nu au fost ascunse, dar au fost publicate pe site-urile guvernamentale si in Monitorul Oficial”, a adaugat prim-ministrul.

Ungureanu a reamintit modul in care s-au facut privatizarile anterioare si ca reprezentantii PSD si PNL critica ceea ce chiar ei au cerut sau inceput. „Dati-mi voie sa citesc ceva – actualul guvern se teme ca dracul de tamaie sa faca ceva. Puteau sa listeze pe bursa Romgaz, Hidroelectrica. Acestea sunt criticile aduse de PNL Guvernului Boc vara trecuta de distinsul Calin Popescu Tariceanu; ce face acest guvern e ce recomanda domnul Tariceanu insusi. Acum, la 10 luni distanta, inteleg ca guvernul pe care il conduc e la cheremul unor grupuri de interese, ca listarile pe bursa sunt rele, ilegale, ameninta Romania, pe cale de consecinta, inteleg ca privatizarile anterioare au fost bune, profitabile si legale, inclusiv cele privatizate pe un dolar – IMGB, Combinatul Siderurgic Resita, Sidex, Petrom. In ceea ce priveste chestiunea Chevron, va reamintesc ca procedura de concesiune prin apel public a fost demarata in septembrie 2009, in urma semnaturii vicepresedintelui ANRM, care a parasit Guvernul prin iesirea PSD de la guvernare. In privinta acordului obtinut de Chevron pentru zona Barlad, el a fost aprobat de PSD in 2004!”

Seful Guvernului a „atacat” si problema privatizarii CupruMin, amintind ca Guvernul PNL a incercat acest lucru, pe un pret mult mai mic. „In 2008 au fost doua incercari de privatizare. Anuntul de vanzare a fost publicat in octombrie, in presa romana, dar si in FT. Este o problema de informare sau dezinteresul celor care invoca lipsa de transparenta a Executivului? Unde ar trebui sa publice Guvernul aceste anunturi? In privinta evaluarii, s-a facut conform standardelor in vigoare. Problema ar putea fi alta: de ce in 2008 valoarea societatii era de 2,5 ori mai mica? In ce priveste Cupru Min, textul arata o serie de confuzii. In mai 2006, Guvernul condus de domnul Tariceanu aproba strategia de restructurare si atragere de investitii la: Cuprum Min, Moldo Min, Mininvest Deva etc. Aceste documente prevad in prima faza un contract de cooperare, iar ulterior initierea procesului de privatizare. Intrebati in motiune daca s-au luat in calcul si alte forme de asociere. Cu siguranta da. In iunie 2007, autoritatile au incheiat un contract de cooperare. Energo Mineral se angaja sa investeaza 180 milioane de euro. Obligatiile nu au fost respectate, nu s-au facut investitiile, nu s-au achitat datoriile si a exploatat la maximum utilajele. Timp de doi ani, Energomineral a extras cupru fara investitii, facand un profit de 6 milioane euro pe an. In iunie 2009, Energomineral a denuntat contractul, ramanand cu datorii de 40 milioane de lei. Cu acelasi consortiu, in iunie 2007, s-a incheiat un contract la Moldomin. S-a derulat la fel contractul, incheiat cu datorii de 50 de milioane de euro. Unii analisti au numit aceste contracte ‘o privatizare intre prieteni'”, a precizat Ungureanu.

Tema UMF Targu Mures a fost de asemenea abordata, Ungureanu precizand ca Guvernul nu face altceva decat sa respecte legea, intreband retoric: “de ce e posibil sa existe linie in limba maghiara la Universitatea Babes Bolyai si sa ne mandrim cu ea si nu e posibil sa existe la UMF Targu Mures”.

“Motiunea este un test al valoriilor pe care le promovam”. In ceea ce il priveste, indiferent de rezultatele motiunii va promova acelasi valori – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.