Acasă Politic Bucuresti: SAR: Momentul potrivit pentru aderarea Romaniei la zona euro este 2020,...

Bucuresti: SAR: Momentul potrivit pentru aderarea Romaniei la zona euro este 2020, nu 2015

DISTRIBUIȚI

109308 – 05042012 – Romania are sanse sa indeplineasca criteriile nominale de convergenta la zona euro pentru 2015, dar este imposibil ca pana atunci sa faca progrese semnificative in procesul de convergenta reala, a declarat, joi, analistul economic Florin Citu, in cadrul conferintei de prezentare a unui raport al Societatii Academice din Romania (SAR).

“Pentru a evita o soarta similara cu Grecia sau Portugalia, Romania trebuie sa reduca diferenta de productivitate pana in momentul aderarii. Momentul potrivit ar fi 2020, din punct de vederea al convergentei reale si al costurilor pe care le presupune”, a explicat Citu.

Raportul SAR arata ca este imposibil ca Romania sa reduca din decalajul fata de statele din zona euro in ceea ce priveste competitivitatea.

„In aceasta situatie, Romania va fi fortata ori sa se restructureze rapid, ceea ce va insemna somaj si cresterea economica redusa, ori sa acumuleze dezechilibre de genul celor vazute la tarile PIIGS (n.r. – Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania): cresterea deficitelor externe si a datoriei publice. Chiar si in cazul acumularilor de deficite si datorie publica, asa cum am vazut la PIIGS, la un moment dat tot este nevoie de o restructurare a economiei pentru cresterea competitivitatii”, avertizeaza autorii raportului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.