Acasă Politic Cluj-Napoca: ANCOM reia reuniunile regionale cu industria telecom pentru prezentarea noii legislatii...

Cluj-Napoca: ANCOM reia reuniunile regionale cu industria telecom pentru prezentarea noii legislatii din domeniu

DISTRIBUIȚI

109800 – 26042012 – Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare si Administrare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a prezentat joi la Cluj-Napoca, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii industriei de comunicatii electronice, cele mai importante prevederi ale noului cadru legal din domeniul comunicatiilor electronice si a explicat, alaturi de specialisti din Autoritate, modul in care noua legislatie afecteaza relatia furnizor-utilizator final.

Specialistii ANCOM au sustinut in fata reprezentantilor industriei de comunicatii din Alba, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Mures si Sibiu prezentari despre modalitatile in care noul act normativ privind domeniul telecom modifica sau completeaza regimul de autorizare generala si licentiere, conditiile de utilizare a resurselor de numerotatie, obligatiile in ceea ce priveste securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, obligatiile de informare a utilizatorilor, precum si regimul sanctionator.

Pornind de la noul act normativ si pentru a veni in sprijinul furnizorilor, ANCOM a elaborat si a prezentat si un proiect de Ghid privind incheierea si continutul minim al contractelor ce au ca obiect furnizarea de servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Scopul acestui ghid este de a clarifica modul de interpretare si de aplicare in practica a cerintelor legale specifice domeniului comunicatiilor electronice ce trebuie respectate de furnizori in cazul contractelor incheiate cu utilizatorii finali, inclusiv cu privire la clauzele minime ce trebuie introduse in aceste contracte.

In ceea ce priveste regimul sanctionator, principalele modificari aduse de noul cadru telecom au vizat cuantumul amenzilor, procedura de aplicare a acestora si regimul notificarii. Astfel, daca pana la intrarea in vigoare a noului cadru contraventiile se sanctionau cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei, de acum acestea se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 60.000 lei, iar pentru incalcari repetate cu amenda de pana la 100.000 lei. De asemenea, s-a extins sfera persoanelor carora le pot fi aplicate sanctiuni ca procent din cifra de afaceri prin reducerea pragului cifrei de afaceri de la 5.000.000 lei la 3.000.000 lei. In ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor, una dintre modificari da posibilitatea ANCOM de a aplica sanctiunea corespunzatoare incalcarii prevederilor legale chiar si in situatia in care furnizorul a remediat incalcarea constata.

„Am reluat aceste intalniri cu industria pentru ca piata de comunicatii electronice din Romania este guvernata de la finele anului trecut de un nou cadru legislativ, care aduce cateva modificari importante activitatii furnizorilor de comunicatii. Credem ca furnizorii trebuie in primul rand informati despre prevederile legale pentru ca activitatea lor sa se desfasoare in deplina legalitate, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Parte a „Reuniunilor regionale ale ANCOM”, intalnirea cu cei peste 150 de reprezentanti ai industriei din judetele Alba, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Mures si Sibiu este prima dintr-o serie de reuniuni regionale ce vor fi organizate de Autoritate in anul 2012. Astfel, ANCOM continua traditia intalnirilor cu furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice din teritoriu, cu scopul principal de a informa unitar toti furnizorii de comunicatii cu privire la modificarile legislative importante si de a afla care sunt cele mai importante dificultati cu care industria se confrunta pe plan local si pentru care ANCOM poate oferi solutii de rezolvare.

Intalnirile cu reprezentantii pietei de comunicatii electronice vor continua pana la sfarsitul lunii iunie, intalnirea de la Cluj fiind urmata de o reuniune la Baia Mare in data de 27 aprilie si intalniri similare cu furnizorii din Iasi si Suceava, in 3 si 4 mai.  – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.