Acasă Politic Conditii puse de Rusia pentru solutionarea conflictului transnistrean

Conditii puse de Rusia pentru solutionarea conflictului transnistrean

DISTRIBUIȚI

109653 – 20042012 – Reintegrarea Republicii Moldova se poate realiza doar în baza unei federaţii sau confederaţii. Declaraţia aparţine reprezentantului special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, care a enumerat cinci condiţii pentru soluţionarea conflictului transnistrean, transmite Romanian Global News.

Potrivit lui Rogozin, pentru ca „Republica Moldova să rămână un stat integru”, autorităţile de la Chişinău în primul rând trebuie să recunoască „Transnistria ca parte egală la dialog, în caz contrar nu poate fi vorba despre reconciliere”.

„În al doilea rând, cele două părţi trebuie să găsească un numitor comun cu privire la tragedia care a avut loc acum 20 de ani, să ofere explicaţii reciproce, să se clarifice ce s-a întâmplat. În al treilea rând, este nevoie de a crea condiţii economice normale pentru supravieţuirea ambelor maluri ale Nistrului. În al patrulea rând, trebuie să fie recunoscut rolul Rusiei, ca unica ţară care deţine autoritate politică şi militară în regiune. şi să nu încerce să joace de-a şoarecele şi pisica, incluzând în calitate de mediatori părţile cărora nu le pasă de această regiune. şi în al cincilea rând este, desigur, o înţelegere clară că viitorul stat comun poate fi format numai în baza unei federaţii sau confederaţii”, a declarat vicepremierul rus, în cadrul unui interviu pentru publicaţia rusă Kommersant.

Acum 6 ani, Rogozin declara că regiunea transnistreană trebuie inclusă în componenţa Federaţiei Ruse. Astăzi, oficialul rus spune că declaraţia sa va rămâne în vigoare, dacă Chişinăul va avea un curs unionist. „Politicienii moldoveni trebuie să decidă cine sunt: moldoveni sau români. Dacă ei sunt români, în acest caz hotarele vor fi altele, iar declaraţia mea de acum şase ani rămâne în vigoare. Dacă sunt moldoveni, atunci vor da dovadă de maximă flexibilitate şi înţelepciune pentru a edifica împreună cu Transnistria un stat unic” recunoaşte vicepremierul rus.

Acesta spune că diferendului transnistrean nu va fi soluţionat dacă Chişinăul va decide să se unească cu România. „Dacă politicienii moldoveni sunt patrioţi ai Republicii Moldova, atunci are sens să discuţi cu ei despre posibilităţile de soluţionare a conflictului transnistrean. Dacă prioritatea lor este unirea cu România, atunci, cu toată dorinţa noastră de a-i ajuta să păstreze integritatea statului, acest lucru nu ne va reuşi. Nu doar Transnistria, dar şi posibil alte regiuni ale Republicii Moldova nu vor dori să facă parte din România şi eu declar asta foarte tranşant „, a spus Rogozin, menţionând în context despre „declaraţiile unioniste care se aud la Chişinău, dar şi de despre un şir de provocări care vin de la Bucureşti împotriva statalităţii RM”.

Totuşi, emisarul de la Kremlin susţine că părţile nu sunt deocamdată pregătite pentru a discuta aceste cinci subiecte, iar Rusia ar trebui să aibă o atitudine chibzuită, contribuind la soluţionarea conflictului prin relansarea economiei şi prin favorizarea dialogului. Potrivit lui Rogozin, statutul de„ republică nerecunoscută” rămâne deocamdată în vigoare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.