Acasă Anchete Presedintele Consiliului Concurentei confirmă anchetele Comisiei Europene pe marginea contractelor cu ”baietii...

Presedintele Consiliului Concurentei confirmă anchetele Comisiei Europene pe marginea contractelor cu ”baietii destepti” din energie

DISTRIBUIȚI

109256 – 04042012 – Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat „băieţilor deştepţi” din energie, prin contracte cu Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei, iar Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind legalitatea acestor acorduri. Anunțul a fost făcut de Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenţei, care a adăugat că instituţia pe care o conduce colaborează cu CE, în această anchetă. „Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide investigaţia”, a spus Chiriţoiu. El a arătat că autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei analizează de peste un an piaţa de electricitate  şi a declanşat recent o investigaţie, care vizează posibile pratici neconcurenţiale, atât pe verticală cât şi pe orizontală.

El a precizat că se referă la contractele bilaterale încheiate de compania de stat Hidroelectrica în afara pieţei.

Renegocierea contractelor cu ”băieții deștepți” şi anularea, în limitele legii, au fost solicitate de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.

PROMPT MEDIA a scris despre anchetele Comisiei Europene în legătură cu contractele ”băietilor destepti” care fac afaceri cu energie românească. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.