Acasă Politic Bruxelles: China ramane tara de origine pentru cele mai multe dintre produsele...

Bruxelles: China ramane tara de origine pentru cele mai multe dintre produsele periculoase care intra in UE

DISTRIBUIȚI

110030 – 09052012 – Consumatorii europeni doresc să se asigure că produsele – indiferent dacă provin din UE sau importate din ţări terţe – sunt sigure. Vestea bună este că, datorită creşterii eficacităţii sistemului de alertă rapidă al UE pentru produse nealimentare periculoase („RAPEX”) produsele periculoase sunt detectate mai repede şi mai eficient şi sunt eliminate mai prompt de pe piaţa UE. Acest proces implică un lanţ de activităţi, inclusiv eforturile în amonte pentru detectarea riscurilor la sursă, o mai bună evaluare a riscului şi cooperarea strânsă între autorităţile europene, în special vamale, pentru identificarea riscurilor la punctele de intrare. John Dalli, comisarul responsabil pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, a declarat: «Faptul că tot mai puţine articole periculoase

intră pe piaţa UE este o veste bună pentru consumatori. Dar trebuie să rămânem angajaţi astfel încât să putem aborda provocările lanţului de aprovizionare global şi să soluţionăm orice probleme legate de siguranţa produselor noi pe măsură ce acestea apar. Acesta este motivul pentru care consolidarea sistemului de „supraveghere continuă” prin consolidarea cooperării în interiorul UE şi consolidarea cooperării cu partenerii internaţionali rămâne o prioritate-cheie».

RAPEX s-a maturizat considerabil din 2004 (când Directiva privind siguranţa generală a produselor a fost transpusă în legislaţia naţională). Statele membre au cheltuit până la 100 de milioane EUR şi au angajat până la 6 000 de inspectori care să lucreze la aplicarea normelor de siguranţă a produselor. Raportul din 2011 evidenţiază realizările: detectarea precoce; o monitorizare mai bună a pieţei şi o aplicare mai activă a normelor de siguranţă a produselor de către autorităţile naţionale, inclusiv prin proiecte specifice; o mai bună evaluare a riscurilor de către autorităţi; un mai mare accent pus pe calitatea şi utilitatea notificărilor; cooperare tot mai amplă cu autorităţile vamale; continuarea activităţilor de creare de reţele şi de formare profesională, coordonate de Comisia Europeană.

Deşi China rămâne – cu mai mult de jumătate din notificările RAPEX – ţara cu cele mai multe notificări referitoare la produse, a avut loc o scădere de la 58% în 2010, la 54% în 2011.

19% (293 de notificări) au fost de origine europeană. 15% au provenit din alte ţări. 8% au fost de origine necunoscută (în comparaţie cu 23% în 2004 – o scădere constantă,datorită unei bune identificări).

Produsele periculoase de origine europeană au fost vizate de 293 de notificări (19%), incluzând 44 de produse de origine franceză (3%), 43 de produse de origine germană (3%) şi 32 de produse de origine italiană (2%).

Toate statele membre au participat la sistemul RAPEX prin detectarea şi notificarea de noi produse periculoase şi prin asigurarea unor acţiuni ulterioare adecvate. Țările cele mai active au fost Spania (189 de notificări), Bulgaria (162 de notificări), Ungaria (155 de notificări), Germania (130 de notificări) şi Regatul Unit (105 notificări). Notificările trimise de aceste ţări reprezintă 47% din toate notificările cu privire la produse care prezintă un risc major transmise prin intermediul sistemului.

Îmbrăcămintea şi textilele au fost produsele cel mai frecvent notificate (423 de notificări priveau riscul de sufocare şi iritaţii), urmate de jucării (324 de notificări privind, în special, riscul de înecare), autovehicule (171 notificări privind riscul de rănire), aparatele electrice (153 de notificări privind riscul de curentare) şi produsele cosmetice (104 notificări privind riscuri de natură chimică), care reprezintă împreună 74% din toate notificările făcute în 2011 cu privire la produsele care prezintă un risc major.

Vor continua activităţile în vederea: construirii sistemul de „supraveghere continuă”; sporirii cooperării cu ţările terţe, în special cu China în mod bilateral şi trilateral cu SUA şi China (următoarea reuniune trilaterală este programată pentru luna iunie 2012), precum şi realizarea de progrese privind cooperarea cu SUA, Canada şi Australia cu privire la o importantă activitate de punere în comun a informaţiilor privind rechemarea produselor, sub auspiciile OCDE; finalizării propunerilor pentru un pachet legislativ cuprinzător cu privire la siguranţa produselor şi supravegherea pieţei; promovării mai bunei cunoaşteri de către întreprinderi a propriilor obligaţii. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.