Acasă Politic Bruxelles: Cofinantare de la Bruxelles pentru proiecte de eco-inovare

Bruxelles: Cofinantare de la Bruxelles pentru proiecte de eco-inovare

DISTRIBUIȚI

110029 – 09052012 – Comisia Europeană a lansat un apel de propuneri, în valoare de 34,8 milioane de euro, pentru proiecte de eco-inovare. Întreprinderile şi antreprenorii din întreaga Europă pot depune cereri de finanţare având ca scop să favorizeze aducerea pe piaţă a unor proiecte de mediu inovatoare. Apelul de propuneri este deschis pentru produsele, tehnicile, serviciile şi procesele eco-inovatoare care au scopul de a preveni sau de a reduce impactul asupra mediului sau care contribuie la utilizarea optimă a resurselor. Depunerea de propuneri este posibilă până la data de 6 septembrie 2012; aproximativ 50 de proiecte urmează a fi selectate pentru finanţare.

Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, a declarat: „În ultimii patru ani, componenta de eco-inovare a CIP a ajutat peste o sută de produse ecologice inovatoare să ajungă pe piaţă. Programul arată modul în care întreprinderile pot contribui la dezvoltarea în mod  durabil, din punctul de vedere al mediului, a economiilor noastre, atunci când beneficiază de un sprijin adecvat. Aş încuraja în mod deosebit IMM-urile să depună cereri de finanţare, întrucât ele joacă un rol esenţial în impulsionarea economiei UE, iar anul trecut au reprezentat mai mult de 65% din propuneri.”

Apelul de propuneri de anul acesta cuprinde cinci domenii prioritare: reciclarea materialelor, apa, materialele de construcţii durabile, afacerile ecologice, sectorul alimentelor şi băuturilor.

El se adresează în special IMM-urilor care au dezvoltat un produs, proces sau serviciu ecologic inovator care nu reuşeşte să se poziţioneze pe piaţă. Prin apel se oferă cofinanţare pentru acoperirea a maximum 50% din costul proiectului şi se preconizează că el va putea sprijini aproximativ 50 de proiecte noi în acest an.

În prezent urmează să fie lansate aproximativ 50 de proiecte din cadrul apelului de anul trecut şi peste 140 de proiecte sunt deja în curs de desfăşurare. Printre proiectele actuale se numără, de exemplu, transformarea în plăci de ceramică a aparatelor TV uzate, noi mecanisme de sortare a deşeurilor, ambalaje ecologice inovatoare pentru lapte şi o nouă tehnică de reciclare a materialelor textile.

Cererea de propuneri pentru 2012 a fost prezentată în data de 8 mai, cu ocazia Zilei de Informare privind Eco-inovarea, care a avut loc în clădirea Charlemagne.

Eco-inovarea este finanţată prin Programul pentru Competitivitate şi Inovare (CIP) şi dispune de un buget de aproximativ 200 milioane de euro pentru perioada 2008‑2013. El sprijină produsele, demonstrate din punct de vedere tehnologic, care ajută la o mai bună utilizare a resurselor naturale ale Europei. Eco-inovarea reprezintă una dintre componentele ecologice ale CIP şi contribuie la Planul de Acţiune privind Eco-inovarea (EcoAP). Programul este gestionat de Agenţia Executivă pentru Competitivitate şi Inovare (EACI). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.