Acasă Politic Bruxelles: Ioan Enciu: Parlamentul European este pregatit sa dea in judecata...

Bruxelles: Ioan Enciu: Parlamentul European este pregatit sa dea in judecata Consiliul pentru incalcarea tratatelor

DISTRIBUIȚI

110586 – 30052012 – In contextul discutiilor din cadrul Consiliului UE asupra reformei Schengen, eurodeputatul Ioan Enciu a atras atentia, in calitate de raportor al Grupului S&D din Parlamentul European (PE), ca Legislatibul de la Bruxelles este pregatit sa dea in judecata Consiliul la Curtea Europeana de Justitie in cazul in care acesta va formaliza hotararea de excludere a PE din procesul de decizie privind noul mecanism de evaluare Schengen.

Ioan Enciu a aratat ca „astazi a avut loc o reuniune pregatitoare a Consiliului in care s-a incercat schimbarea bazei juridice a noului regulament de creare a unui mecanism de evaluare a acquis-ului Schengen astfel ca Parlamentul European sa fie exclus de la negocieri. Din fericire acest lucru nu s-a intamplat deocamdata in principal datorita opozitiei Romaniei, singurul stat membru care nu agreeaza aceasta decizie abuziva”. Eurodeputatul roman a aratat ca „Romania este in acest moment aliatul principal al Parlamentului European in Consiliu, toate grupurile politice apreciind angajamentul Guvernului roman pentru protejarea unui comportament bazat pe incredere reciproca si loialitate intre institutiile europene”. El a subliniat, de asemenea, faptul ca „in cazul in care si Romania va ceda presiunilor celorlalte state membre, Parlamentul European este pregatit sa actioneze in judecata Consiliul la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea tratatelor si a principiului cooperarii loiale dintre institutiile europene”.  

Conflictul dintre Parlamentul European si Consiliu are la baza refuzul acestuia din urma de a accepta implicarea PE in procesul de adoptare a unui nou mecanism de evaluare a implementarii acquis-ului Schengen in statele membre ale UE. Acest nou mecanism de evaluare face parte din Pachetul de Guvernanta Schengen care urmareste ameliorarea functionarii spatiului european de libera circulatie, in principal prin introducerea posibilitatii ca statele care fac deja parte din zona Schengen sa fie evaluate si monitorizate in acelasi fel ca si state candidate precum Romania si Bulgaria.

Potrivit europarlamentarului Ioan Enciu, in acest fel „nu doar ca spatiul Schengen ar fi mai bine protejat dar am avea ocazia sa dispunem de o situatie clara a gradului in care statele membre s-ar conforma regulilor europene si sa constatam ca tari ca Romania ori ca Bulgaria respecta acquis-ul Schengen mai bine decat multe dintre statele membre vechi ale UE”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.