Acasă Politic Bucuresti: Amenajarea bazei pentru scutul antiracheta de la Deveselu se desfasoara fara...

Bucuresti: Amenajarea bazei pentru scutul antiracheta de la Deveselu se desfasoara fara niciun fel de intarzieri

DISTRIBUIȚI

110191 – 15052012 – Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut marţi o întrevedere cu Frank Rose, adjunctul asistentului pentru politica spaţială şi de apărare al secretarului de stat al SUA, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti.

În domeniul apărării antirachetă, cei doi interlocutori au exprimat satisfacţia pentru progresele înregistrate în negocierea aranjamentelor de Implementare a acordului bilateral privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului de apărare antirachetă al SUA, semnat la Washington, în septembrie 2011. De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat interesul părţii române pentru implicarea firmelor româneşti în lucrările de amenajare a bazei de la Deveselu, partea americană fiind la rândul său interesată în implicarea firmelor locale. De asemenea, Frank Rose a apreciat că pregătirea site-ului de la Deveselu se desfăşoară pe deplin în calendarul stabilit, fără niciun fel de întârzieri şi a mulţumit părţii române pentru cooperarea excelentă cu partea americană în acest scop.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a remarcat că recentul test reuşit din 9 mai 2012, realizat la baza de profil a SUA din Hawaii, cu o rachetă de interceptare Standard Missile-3 Block IB, adică tipul de interceptor care va fi instalat la Deveselu, demonstrează elocvent că sistemul SUA antirachetă se dezvoltă în parametri foarte buni, astfel încât va fi apt să îşi îndeplinească misiunea. Oficialul american a confirmat că gradul de performanţă al sistemului este la nivelul proiectat şi a arătat că proiectul american al sistemului antirachetă beneficiază de finanţarea necesară.

Cei doi oficiali au reiterat susţinerea României şi a SUA pentru declararea la Chicago a capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă, care reprezintă o dovadă clară a capacităţii Alianţei de a se adapta la noile ameninţări din mediul de securitate contemporan, precum şi o expresie clară a relaţiei transatlantice. Acest moment reprezintă o etapă importantă în procesul de operaţionalizare a capabilităţii antirachetă a NATO, cu obiectivul de a asigura acoperirea întregului teritoriu şi populaţiei statelor aliate. Ambii oficiali au subliniat deschiderea pentru cooperarea Alianţei cu Rusia în domeniul apărării antirachetă, în spiritul deciziilor de la Summit-ul de la Lisabona din 2010.

În cadrul întrevederii au fost examinate şi perspectivele cooperării bilaterale în contextul promovării de către UE a proiectului unui cod internaţional de conduită pentru activităţile spaţiale, ambele state acordând tradiţional importanţă principiului folosirii exclusiv în scopuri paşnice a spaţiului cosmic şi militând pentru întărirea siguranţei, securităţii şi predictibilităţii tuturor activităţilor spaţiale prin convenirea unui set de principii care să fie agreate de toate statele. De asemenea, au fost abordate aspecte de interes din perspectiva Grupului de experţi ai ONU mandataţi să elaboreze, în perioada 2012-2013, un studiu privind transparenţa şi măsurile de construire a încrederii în spaţiul extra-atmosferic. S-a convenit continuarea dialogului bilateral la nivel de experţi după prima reuniune a grupului din iulie 2012.

UE promovează un cod internaţional de conduită pentru activităţile din spaţiul extra-atmosferic, prima reuniune la nivel de experţi urmând a se desfăşura în perioada 4-5 iunie 2012 la Viena. Prin rezoluţia Adunării Generale ONU 65/68 (8 decembrie 2010), a fost înfiinţat Grupul de experţi guvernamentali (GGE) privind transparenţa activităţilor spaţiale şi măsuri de creşterea încrederii (TCBMs), având ca mandat elaborarea unui studiu pe această temă, care să fie prezentat Secretarului General în cadrul celei de-a 68–a sesiuni a Adunării Generale ONU. La GGE participă 15 experţi din următoarele state : România (prin Dumitru Prunariu), SUA, Federaţia Rusă, China, Marea Britanie, Franţa, Africa de Sud, Brazilia, Chile, Coreea de Sud, Italia, Kazahstan, Nigeria, Sri Lanka şi Ucraina. Grupul îşi va desfăşura activitatea în cadrul a trei reuniuni de lucru, prima urmând a se desfăşura la New York, în perioada 23-27 iulie 2012. România deţine în perioada 2010-2012 preşedinţia în exerciţiu a Comitetului ONU pentru Utilizarea în Scopuri Paşnice a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS) prin Dumitru Prunariu, preşedintele onorific al Agenţiei Spaţiale Române. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.