Acasă Politic Bucuresti: ANCOM a agreat cu industria de profil Ghidul de reglementari privind...

Bucuresti: ANCOM a agreat cu industria de profil Ghidul de reglementari privind desfasurarea activitatii operatorilor mobili virtuali

DISTRIBUIȚI

109913 – 03052012Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a agreat joi impreuna cu industria de comunicatii textul Ghidului de reglementari privind desfasurarea activitatii operatorilor mobili virtuali (MVNO) pe piata comunicatiilor electronice din Romania. Ghidul clarifica si clasifica conceptul de operator mobil virtual si explica modalitatile practice de autorizare generala, de alocare a resurselor de numerotatie si de incheiere a acordurilor de acces la reteaua mobila si a celor de interconectare pentru operatorii mobili virtuali, in contextul cadrului legislativ actual. Ghidul recomanda termene si conditii pentru diferite etape ale relatiei dintre operatorul virtual si operatorul de retea, dar nu are caracter obligatoriu pentru nici unul dintre acestia.

Operatorii mobili virtuali sunt furnizori de servicii de comunicatii electronice cu clienti proprii, dar fara a detine o retea radio de acces proprie, care utilizeaza pentru furnizarea serviciilor reteaua unui furnizor care opereaza o retea de comunicatii mobile. Ghidul identifica tipurile de operatori mobili virtuali in functie de elementele de retea pe care le detin.

Ghidul arata ca toti furnizorii care intentioneaza sa devina operatori mobili virtuali se vor supune regimului de autorizare generala si se vor notifica la ANCOM conform reglementarilor in vigoare. In ceea ce priveste resursele de numerotatie, operatorii mobili virtuali pot utiliza resursele de numerotatie alocate de catre ANCOM in acest sens. Operatori mobili virtuali vor respecta si obligatiile legate de portabilitatea numerelor.

Ghidul recomanda ca furnizorul care intentioneaza sa devina operator mobil virtual sa-si stabileasca o strategie de afaceri si un model operational, sa negocieze si sa stabileasca un acord cu un operator de retea mobila, acord ce va contine conditiile tehnice si comerciale privind accesul la retea si care ii va permite furnizarea serviciilor de comunicatii mobile catre utilizatorii finali. In acelasi timp, un operator de retea mobila va negocia potrivit principiilor libertatii contractuale si negocierii cu buna-credinta cu potentialii operatori mobili virtuali.

Un acord de acces incheiat intre operatorii deja existenti si un operator mobil virtual trebuie sa permita o exploatare eficienta a retelei din punct de vedere economic, sa contina conditii nediscriminatorii in termeni de calitate a serviciului in raport cu cele de care beneficiaza operatorul de retea mobila pentru propriile servicii, sa nu limiteze autonomia comerciala a operatorului mobil virtual, capacitatea acestuia de a schimba operatorul gazda sau de a incheia acorduri cu mai multi operatori sau posibilitatile de dezvoltare ale operatorului mobil virtual, in special in ce priveste durata, conditiile de reinnoire si conditiile de terminare si de reziliere a contractului de acces.

De asemenea, Autoritatea recomanda ca negocierea acordului privind accesul sa nu depaseasca 6 luni de la data depunerii cererii, pentru primul acord de acces si 3 luni pentru acordurile ulterioare.

Conform Ghidului, operatorii mobili virtuali au dreptul de a negocia acorduri de acces si interconectare cu orice furnizor de retele si servicii de comunicatii electronice cu respectarea obligatiilor impuse de ANCOM in acest domeniu.

Intrucat operatorii mobili virtuali nu detin drepturi de utilizare a frecventelor pentru furnizarea serviciilor de comunicatii mobile, acestia nu vor achita taxe de utilizare a spectrului de frecvente radio.

Ghidul stabileste un set de recomandari privind desfasurarea activitatii operatorilor mobili virtuali  pe piata din Romania si vine pe fondul cresterii interesului pentru acest model de afacere in ultima vreme. 17 dintre operatorii autorizati de ANCOM pentru a furniza retele si/sau servicii de comunicatii electronice, au semnalat in procesul de autorizare generala si intentia de a functiona ca operatori mobili virtuali. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.