Acasă Politic Bucuresti: Discutii romano-olandeze la Ministerul Justitiei in legatura cu aderarea la Spatiul...

Bucuresti: Discutii romano-olandeze la Ministerul Justitiei in legatura cu aderarea la Spatiul Schengen

DISTRIBUIȚI

110114 – 11052012 – Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au primit vineri vizita unei delegaţii olandeze alcătuite din consilierul diplomatic al premierului olandez, Ronald van Roeden, şi directorul general pentru cooperare europeană din cadrul Ministerului olandez al Afacerilor Externe, Robert E. de Groot. Reuniunea s-a derulat în prezenţa ambasadorului Olandei în România, Johannes Hendrik Matheus van Bonzel. Delegaţia a fost primită de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, şi de secretarul de stat Lidia Barac. Ministrul Justiţiei a asigurat partea olandeză de angajamentul noului Guvern în continuarea demersurilor deja întreprinse de autorităţile române pentru reforma justiţiei;şi-a manifestat totodată încrederea că acestea vor contribui la luarea unei decizii pozitive

la nivel european în septembrie 2012, când vor avea loc următoarele discuţii privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Sunt încrezător că progresele României vor fi luate în considerare de Guvernul Olandei şi vor duce la adoptarea unor decizii pozitive în cadrul Consiliului JAI din septembrie 2012. Există în mod cert voinţă politică atât din partea Guvernului român, cât şi a Parlamentului de a continua eforturile de reformă a justiţiei”, a afirmat ministrul Corlăţean.

Partea olandeză a subliniat importanţa respectării statului de drept în întregul spaţiu european de libertate şi securitate. „Este important ca, în anii ce vor veni, să se facă mai mult în acest domeniu şi de aceea eforturile comune ale Comisiei Europene şi Statelor Membre pentru promovarea statului de drept ar trebui să se intensifice”, a declarat un reprezentant al părţii olandeze.

Secretarul de stat Lidia Barac s-a raliat opiniei exprimate de partea olandeză,  de interes general, reiterând poziţia exprimată de Ministerul Justiţiei privind respectarea cerinţelor statului de drept în toate Statele Membre.  Potrivit secretarului de stat, „o preocupare sporită sub acest aspect ar consolida criteriile statului de drept şi ar face mai puţin auzite poziţii excesive cu privire la inexistenţa statului de drept în anumite State Membre”.

Au fost de asemenea aduse în discuţie aspecte punctuale legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Strategia Naţională Anticorupţie, integritatea în sistemul judiciar, oportunităţi de consolidare a colaborării bilaterale deja fructuoase dintre România şi Olanda. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.