Acasă Politic Bucuresti: „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”

Bucuresti: „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”

DISTRIBUIȚI

110097 – 11052012 – Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a prezentat joi, alături de obiectivele instituţiei pentru perioada următoare, lansarea campaniei de informare şi conştientizare a cetăţenilor „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!” La prezentare a participat şi secretarul de stat Petre Tobă. Ministrul Ioan Rus a precizat că aderarea României la Spaţiul Schengen constituie prioritatea zero a ministerului şi că va continua toate programele aflate în derulare la nivelul instituţiei. În acest sens, ministrul va avea, în perioada imediat următoare, întâlniri cu  miniştrii de interne şi ambasadori ai statelor din U.E. pentru a le prezenta demersurile ţării noastre şi a le solicita sprijin pentru atingerea acestui obiectiv.


Un alt obiectivul prioritar prezentat de ministrul Administraţiei şi Internelor îl constituie organizarea de alegeri corecte, context în care acesta a precizat faptul că începând de miercuri a demarat întâlniri cu structurile teritoriale ale M.A.I. pentru a cunoaşte, pe de o parte, situaţia din fiecare judeţ şi problemele reale cu care structurile din teritoriu se confruntă, dar mai ales pentru a sublinia faptul că nu va tolera nicio abatere de la atribuţiile conferite prin lege fiecărei structuri a M.A.I., pe durata alegerilor locale.

Ioan Rus a menţionat că măsurile pe care ministerul le pune în aplicare pe durata alegerilor locale sunt  pe de o parte, măsuri operative, respectiv de constatare şi contracarare a infracţiunilor şi a faptelor care contravin legii, iar pe de altă parte, de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile la care se impun în situaţia nerespectării legii. Ministrul a subliniat importanţa sprijinului pe care mass – media îl poate acorda pentru ca mesajul de interes public al ministerului să ajungă la fiecare cetăţean.

Secretarul de stat Petre Tobă a prezentat măsurile de ordine şi siguranţă publică dispuse, la nivel naţional, pe timpul desfăşurării alegerilor locale, menţionând că, în vederea realizării unui proces electoral corect şi echidistant, Ministerul Administraţiei şi Internelor va angrena peste 45.500 de angajaţi.

Astfel, pentru protecţia celor 18.132 de secţii de votare, vor fi repartizate peste 32.000 de lucrători M.A.I., respectiv 16.078 poliţişti, 6.887 jandarmi, 2.817 poliţişti de frontieră, 5.743 lucrători pentru situaţii de urgenţă şi 321 personal din alte structuri.

Pentru menţinerea ordinii publice vor fi  angrenate 13.230 efective M.A.I, dintre care 10.800 poliţişti, 2.073 jandarmi şi 357 poliţişti de frontieră. La aceste misiuni sunt prevăzuţi să participe şi 1.900 poliţişti locali.

De asemenea, au fost deja dispuse măsuri privind pregătirea specifică a efectivelor în ceea ce priveşte însuşirea actelor normative specifice legislaţiei electorale, sens în care a fost realizat un ghid legislativ, transmis către toate structurile M.A.I. implicate în gestionarea măsurilor de ordine publică cu ocazia desfăşurării alegerilor locale.

Secretarul de stat Petre Tobă a informat cu privire la constituirea, la nivel teritorial, a  comandamentele operaţionale formate din reprezentanţii structurilor M.A.I.. Aceste Centre Operaţionale Judeţene vor avea misiunea de a asigura, în sistem integrat, activităţile de coordonare, monitorizare, centralizare şi comunicare a datelor de interes operativ referitoare la misiunile şi activităţile din competenţă. Toate Centrele Judeţene de Comandă sunt coordonate, la nivel central, de Centrul Operaţional de Comandă al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Totodată, secretarul de stat a precizat că fiecare sesizare sau incident va fi tratat cu operativitate sens în care, la nivel M.A.I., a fost operaţionalizată o aplicaţie informatică pentru raportarea incidentelor electorale. Prin intermediul acestei aplicaţii, care va cuprinde toate incidentele cu caracter electoral, se va urmări modul de soluţionare a fiecărui eveniment în parte, precum şi modul de intervenţie a structurilor implicate. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.