Acasă Politic Bucuresti: O noua amenda pentru incalcarea drepturilor rezervate exclusiv Postei Romane

Bucuresti: O noua amenda pentru incalcarea drepturilor rezervate exclusiv Postei Romane

DISTRIBUIȚI

110407 – 23052012ANCOM a amendat compania S.C. Did Rapid Curier S.R.L. din Targu Mures cu suma de 20.000 lei pentru ca a prestat servicii postale catre destinatari din judetele Alba, Arges, Caras-Severin, Cluj, Dolj, Mehedinti, Mures si Sibiu, constand in trimiteri de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0-50 grame, percepand pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei/trimitere. Compania a incalcat astfel dreptul rezervat exclusiv Companiei Nationale Posta Romana S.A. (CNPR) ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pe teritoriul Romaniei.

Pe langa aplicarea amenzii, ANCOM a dispus si amendarea, in termen de 30 de zile, a contractului care nu respecta prevederile legale in vigoare, respectiv drepturile furnizorului de serviciu universal.

Aceasta este cea de a sasea sanctiune aplicata de ANCOM unui operator de servicii postale pentru incalcarea dreptului exclusiv al CNPR, avand cea mai mare valoare de pana acum. Amenda aplicata de Autoritate a tinut cont de gravitatea faptei si de antecedentele companiei.

In vederea asigurarii dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal in domeniul serviciilor postale, CNPR beneficiaza, printre altele, si de dreptul exclusiv de a presta, pana la data de 31 decembrie 2012, servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia.

CNPR beneficiaza de drepturi rezervate pentru ca, in calitate de furnizor de serviciu universal are, printre altele, si obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste. Astfel, furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. De asemenea, CNPR are si obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.

Orice furnizor de servicii postale autorizat poate furniza si servicii din sfera serviciului universal, cu conditia sa respecte drepturile rezervate Postei in ceea ce priveste limitele de greutate si de tarif, chiar si in conditiile in care acorda expeditorului facilitati tarifare. Constituie contraventie incheierea si derularea unui contract in cadrul caruia pretul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame, livrate la cutiile postale ale destinatarilor. 

„ANCOM va continua sa ia masuri pentru ca toti furnizorii de servicii postale sa respecte dreptul rezervat furnizorului de serviciu universal si intentionam sa aplicam sanctiuni din ce in ce mai dure celor care incalca regulile pentru a descuraja acest fenomen care pare sa fi capatat o amploare ingrijoratoare in ultima vreme. In aceeasi masura, ANCOM va verifica si respectarea obligatiilor ce revin CNPR din calitatea sa de furnizor de serviciu universal, aplicand sanctiuni acolo unde este cazul”, a declarat Cristin Popa, directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.