Acasă Politic Bucuresti: Primul rapt al Basarabiei de catre Rusia, dezbatut in Parlamentul Romaniei

Bucuresti: Primul rapt al Basarabiei de catre Rusia, dezbatut in Parlamentul Romaniei

DISTRIBUIȚI

110186 – 15052012 – La Parlamentul României va avea loc, pe 16 mai a. c., dezbaterea „200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Impactul lui asupra istoriei românilor”. La eveniment vor participa parlamentari, istorici, diplomaţi, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile de pe ambele maluri ale Prutului.

Dezbaterea de va desfăşura în sala Constantin Stere, om politic care a jucat un rol important în unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Ea are loc cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus prin semnarea Tratatului de la Bucureşti şi în contextual în care duminică, la Chişinău, circa 7 000 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere plecarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi unirea cu România.

“Salutăm faptul că Parlamentul României este sensibil la această temă, una importantă pentru mulţi români de pe ambele maluri ale Prutului. Faptul că avem o participare importanta atât politicâ cât şi academică nu poate decât să ne întărească credinţa că această cauză este una extrem de actuală, iar amintirea raptului care s-a produs în 1812 ne dă perspectiva reparării lui cât mai curând posibil”, a declarat Eugen Popescu, unul dintre organizatorii principali.

Evenimentul este organizat de Comisia pentru Românii de Pretutindeni a Senatului României, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Consiliul Naţional al Reîntregirii în parteneriat cu Platforma Civică “Acţiunea 2012” şi Consiliul Româno-American. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.