Acasă Politic Bucuresti: Procurorul general cere CSM sa ii apere reputatia profesionala

Bucuresti: Procurorul general cere CSM sa ii apere reputatia profesionala

DISTRIBUIȚI

110299 – 18052012 – Ca urmare a a acuzaţiilor de plagiat formulate de Grupul de Investigaţii Politice, procurorul general Laura Codruţa Kovesi aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate, iar caracterul de noutate şi valoarea ştiinţifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul instituţiei organizatoare, iar susţinerea lucrării a fost publică.

            Ca orice teză de doctorat, lucrarea conţine stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării ştiinţifice propriu-zise şi pe tot timpul cercetării ştiinţifice, iar lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menţionează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definiţiilor ce aparţin în exclusivitate unui anumit autor.

Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut. Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere, chiar şi privind numele unor autori.

Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor şi care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul publicat de 6 ani pe site-ul MP. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul.

Teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifiice a unui alt autor, iar lucrările indicate în cuprinsul articolului sunt menţionate ca sursă bibliografică.

Spre exemplu, în cuprinsul articolului se face trimitere în mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghiţă Mateuţ şi colaboratorii cu titlul Traficul de fiinţe umane. Infractori, victimă, infracţiune. – despre care se susţine că nu ar fi fost menţionată, deşi este citată în cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 şi 290.

Pe de altă parte, în situaţiile în care acelaşi citat al unui autor se regăseşte atât în teza de doctorat cât şi în altă lucrare, a fost citat doar autorul iniţial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrărilor ştiinţifice.

            Unele paragrafe indicate în articol, prezentate ca fiind însuşite de la alţi autori, reprezintă în fapt definiţii ale infracţiunilor care se regăsesc în texte legale şi în convenţii internaţionale, ori evoluţii ale infracţionalităţii prezentate în rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intră în obiectul dreptului de autor.

Articolul încearcă să exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemănătoare din ultima perioadă şi ne delimităm de tentativele de a atrage Ministerul Public în controverse care nu au legătură cu activitatea judiciară.

Având în vedere conţinutul articolului, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii apărarea reputaţiei profesionale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.