Acasă Politic Bucuresti: Programul de guvernare a fost depus la Parlament

Bucuresti: Programul de guvernare a fost depus la Parlament

DISTRIBUIȚI

109916 – 04052012Ministrul desemnat pentru relatia cu Legislativul, Mircea Dusa , a anuntat joi seara ca programul de guvernare al cabinetului Ponta si lista cu ministri au fost depuse la Parlament. Vineri dimineata, Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se reunesc intr-o sedinta comuna pentru a stabili calendarul audierilor ministrilor nominalizati la comisiile parlamentare de specialitate, precum si data sedintei de plen in care Guvernul urmeaza sa solicite votul de investitura. Prioritatile programului de guvernare sunt: 1. Respectarea legilor, fara exceptii, fara derogari sau scuze; 2. Repararea inechitatilor sociale; 3. Implementarea unei viziuni economice de lunga durata, care sa ofere predictibilitate,

locuri de munca si sa protejeze resursele naturale ale tarii; 4. Depolitizarea administratiei publice. Doar ministrii si secretarii de stat vor fi numiti si sprijiniti politic; 5. Toleranta zero fata de coruptie si clientelism. Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare si Verificare.

In domeniul Educatiei, Guvernul Ponta isi propune deblocarea posturilor din invatamantul superior si sustinerea doctoranzilor si post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU.

La capitolul Sanatate, Guvernul USL si-a propus finalizarea, promovarea si aprobarea noului proiect de lege a sanatatii, implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferentiata, in functie de performanta, a personalului din sistemul sanitar, cresterea accesibilitatii populatiei vulnerabile la servicii medicale, infiintarea centrelor multifunctionale in zonele in care si-au incetat activitatea spitalele considerate ineficiente, pentru cresterea accesibilitatii populatiei la servicii medicale de specialitate, infiintarea de noi centre de primire urgente in zonele cu risc crescut, promovarea consumului de medicamente generice pentru populatie (medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente).

In domeniul Transporturilor, Guvernul si-a propus respectarea conditiilor contractuale privind finantarea si termenele de finalizare a investitiilor in derulare, finalizarea sectiunilor de autostrada si a centurilor ocolitoare aflate in constructie (Autostrada Bucuresti-Ploiesti, Autostrada Cernavoda-Constanta, varianta de ocolire Deva-Orastie la standard de autostrada, centurile cu profil de autostrada Arad si Constanta), a unor proiecte de reabilitare a drumurilor nationale in curs de executie, precum si finalizarea altor obiective de infrastructura, demararea lucrarilor de executie pentru tronsoanele de autostrada, cu finantare europeana, aflate pe Coridorul IV Pan-European: (Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva).

In domeniul Administratiei si Internelor, Guvernul Ponta si-au propus imbunatatirea cooperarii dintre institutiile abilitate in combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei (ANAF, IGPF si IGPR), implementarea strategiei sectoriale pentru combaterea coruptiei in structurile MAI, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, adoptarea masurilor necesare pentru desfasurarea alegerilor locale si parlamentare in conditii de deplina legalitate, organizarea transparenta si corecta a concursurilor pentru recrutarea si promovarea in functiile publice si in celelalte posturi din administratia publica exclusiv pe baza de competenta profesionala, promovarea Strategiei Nationale Anticoruptie in vederea acceptarii de catre Parlamentul Romaniei.

Programul de guvernare al USL prevede in domeniul mediului de afaceri, printre altele, control financiar fiscal de fond doar o singura data la trei ani pentru IMM-uri.

In domeniul economic se prevede, printre altele, continuarea procesului de privatizare, caruia USL i-a adus foarte multe critici.

Guvernul Ponta va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic situatia existenta privind cazul Rosia Montana, avand in vedere preocuparea publica, astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana, se mai arata in partea de mediu a programului.

Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica este o alta masura propusa de USL in programul de guvernare.

Cresterea suprafetei impadurite si reconstructia ecologica a padurilor, corelat cu intarirea masurilor preventive si punitive contra taierilor ilegale si abuzive de masa lemnoasa este o alta propunere a USL.

Programul de guvernare prevede si cresterea substantiala a gradului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012, precum si simplificarea procedurilor de verificare si de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.