Acasă Politic Bucureşti: Conexiunile mobile de internet in banda larga au crescut cu aproape...

Bucureşti: Conexiunile mobile de internet in banda larga au crescut cu aproape 40% in anul 2011

DISTRIBUIȚI

110267 – 17052012 – “Romania a inregistrat in anul 2011 cresteri ale numarului de conexiuni fixe si mobile de banda larga si pe segmentul internetului fix am remarcat cresteri mai accentuate ale conexiunilor instalate persoanelor fizice si ale conexiunilor instalate in mediul rural. Pe segmentul internetului mobil se remarca evolutia numarului de conexiuni folosite pe telefon prin abonament sau extraoptiune dedicata pentru accesul la internet. De asemenea, a continuat sa creasca ponderea conexiunilor cu viteza de cel putin 30 Mbps in totalul conexiunilor fixe, concomitent cu utilizarea tot mai intensa a echipamentelor dedicate pentru internet mobil, traficul mediu lunar al unui utilizator de internet mobil ajungand la 220 MB. Toti acesti factori au contribuit la cresterea in anul 2011 a veniturilor obtinute din furnizarea de servicii de acces la internet cu 4% fata de anul 2010, pana la 2 miliarde lei”, a declarat astazi, 17 mai, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, in deschiderea celei de-a 16-a editii a conferintei „Ziua Comunicatiilor”, unde a prezentat raportul de date statistice pentru piata serviciilor de acces la internet la finele anului 2011, publicat de ANCOM.

Raportul arata ca numarul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,26 milioane, inregistrandu-se o crestere de 4% fata de mijlocul anului 2011 si de 9% fata de sfarsitul anului 2010. Cele mai importante cresteri in cel de-al doilea semestru al anului 2011 au vizat conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (+6% semestrial si +14% anual), numarul acestora ajungand la 1,8 milioane si conexiunile care utilizeaza tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+4% semestrial si +11% anual), care au ajuns la 1 milion. In acelasi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au inregistrat o scadere de -4% semestrial si -9% anual, pana la 0,4 milioane.

Din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, 2,9 milioane de conexiuni (89%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizeaza fibra optica pana la locatia utilizatorului final sau pana la un anumit punct situat in apropierea locatiei utilizatorului final, in continuare conexiunea fiind realizata prin intermediul altor tehnologii (de ex: cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, xDSL), acest lucru permitand furnizarea unor viteze ridicate.

Ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 de locuitori si la 100 de gospodarii au crescut pe parcursul anului 2011 cu 1,5, respectiv 3,6 puncte procentuale, pana la 17,1%, respectiv 41,6%.

Din cele 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe raportate la sfarsitul anului 2011, 2,95 milioane erau folosite de abonati persoane fizice (+4% semestrial si +9% anual), in timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice (+3% semestrial si +2% anual).

In cea de-a doua jumatate a anului 2011 s-a constatat o crestere mai accentuata a numarului de conexiuni instalate in mediul rural (+14%) pana la 0,68 milioane de conexiuni, in timp ce in mediul urban numarul conexiunilor a crescut cu 2%, pana la 2,58 milioane de conexiuni.

In ceea ce priveste viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, se remarca cresterea numarului de conexiuni de foarte mare viteza (cel putin 30 Mbps), acestea ajungand la o pondere de aproape 50% din totalul numarului de conexiuni la puncte fixe. De altfel, conform ultimului raport privind situatia serviciilor broadband publicat de Comisia Europeana, din punctul de vedere al ponderii conexiunilor de foarte mare viteza, Romania ocupa la 1 iulie 2011 primul loc intre Statele Membre, fiind de asteptat ca si la sfarsitul anului 2011 sa ramana pe unul din primele locuri din acest punct de vedere.

Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a atins valoarea de 4,23 milioane, in crestere cu 20% semestrial si 39% anual. Astfel, s-au raportat 3,11 milioane de conexiuni mobile active in banda larga utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 1,12 milioane de conexiuni mobile active in banda larga prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor).

Conform raportului publicat astazi de ANCOM, numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+) sau EV-DO a crescut cu 15% in ultima jumatate a anului 2011, ajungand la 5,9 milioane. Traficul mediu lunar realizat de un utilizator de internet mobil a ajuns la 220 MB, existand o diferenta notabila intre media lunara a traficului realizat prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (1.150 MB) si cea a traficului realizat prin intermediul telefoanelor mobile (30 MB).

Veniturile obtinute din furnizarea de servicii de acces la internet au atins 2 miliarde de lei in anul 2011 (in crestere cu 4% fata de anul 2010), valoare ce reprezinta aproximativ 13% din totalul pietei telecom.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de servicii de acces la internet, linii inchiriate si transmisiuni de date, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2011. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.