Acasă Politic Chicago: Traian Basescu: “A fost declarata capacitatea interimara antiracheta a NATO”

Chicago: Traian Basescu: “A fost declarata capacitatea interimara antiracheta a NATO”

DISTRIBUIȚI

110315 – 21052012– Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa Summit-ul NATO de la Chicago, ca a fost declarata capacitatea interimara antiracheta a NATO. „A fost declarata capacitatea interimara antiracheta a Aliantei si va pot spune ca promotorii acestui obiectiv au fost: SUA, Spania, Polonia si Romania ca state care vor avea sistemele antiracheta functionale in urmatoarele etape. Sistemul din Romania va fi functional in 2015. Asta inseamna ca NATO nu si-a atins inca obiectivul de a avea protejate toate statele membre din Europa. Partea de Sud-Est a Europei este protejata incepand de astazi (duminica – n. r.). Cand programul va fi implementat in totalitate, toate statele NATO vor fi protejate in fata unor eventuale atacuri.

Aceasta decizie de implementare a unui scut antiracheta nu este doar una tehnica sau politica, are si avantaje: se va face transferul de tehnologie catre statele care au nevoie si sistemul va genera o noua generatie de specialisti. Sistemul este unul defensiv si este implementant pentru a da siguranta statelor membre NATO. Pana acum NATO a beneficiat de doi piloni de securitate: primul fiind pilonul format din armatele conventionale iar cel de-al doilea era pilonul de descurajare nucleara. Cel de-al treilea pilon va fi cel legat de apararea antiracheta”, a declarat seful statului roman.

„Romania va continua dezvoltarea sistemului in parteneriat cu SUA. Imediat dupa ce sistemul din Romania va fi operational in 2015 exista disponibilitatea de a integra acest sistem in sitemul NATO. Abia atunci Romania va fi protejata pe deplin in fata unui eventual atac. Pana atunci suntem pe o geometrie variabila a sistemului de protectie, dar sudul Romaniei va fi in permanenta protejat”, a adaugat Traian Basescu.

„Romania sustine o transparenta totala a informatiilor in raport cu Federatia Rusa pentru a crea conditia de incredere. In acelasi timp Romania respinge orice solutie in care un tert din afara NATO ar putea sa ridice probleme de legitimitate sau sa puna conditii legate de dreptul nostru de a implementa acest sistem de protejare a cetatenilor nostri si a sigurantei teritoriului Romaniei”, a precizat presedintele.

O alta chestiune importanta a fost aceea ca in Romania prin implementarea proiectului scutului antiracheta se vor creea locuri de munca. „Se vor face licitatii cu privire la construirea scutului antiracheta de la Deveselu si sper ca firmele romanesti sa aiba prioritate”. a mai spus Traian Basescu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.