Acasă Politic Chicago: Traian Basescu: Retragerea din Afganistan a ramas o „chestiune de planificare...

Chicago: Traian Basescu: Retragerea din Afganistan a ramas o „chestiune de planificare a generalilor”

DISTRIBUIȚI

110314 – 21052012– Presedintele Traian Basescu a declarat duminica seara, la Chicago, ca a vorbit la Summitul NATO despre nevoia de a fi solidari, punctand ca in timp ce unii isi sacrifica militarii in Afganistan, altii isi retrag trupe inainte de inchiderea misiunii. Traian Basescu a mai adaugat ca, dupa incetarea misiunii NATO in Afganistan, prevazuta pentru 2015, Romania va participa financiar, timp de trei ani, la asigurarea securitatii afgane, insa nu a precizat despre ce suma este vorba.„Este principiul pe care functioneaza Alianta: solidaritate. Si daca militarii romani isi risca in continuare viata ramanand in Afganistan, nu intelegem de ce altii, fara a fi predat zona lor de responsabilitate, vor sa plece mai repede. Si mi se pare ca este in neregula.

Pot sa va spun si un tip de formulare care a fost: ca in timp ce militarii si-au sacrificat viata pentru Afganistan, unii ezita sa-si sacrifice niste voturi, eventual, si isi retrag trupe inainte de inchiderea misiunii. Vreau sa stiti ca nu m-am adresat niciunei tari, ci pur si simplu am vorbit de niste principii cand am formulat asta. Nu as vrea sa vad maine titluri de prima presa: „Pe cine a atacat Basescu?” Nu vedeti ca nu atac puterea, daramite…”, a afirmat Basescu, intrebat de ce printre mesajele pe care le-a transmis la lucrarile Summitului NATO a fost si acela ca trebuie sa fim solidari.

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca retragerea militarilor romani din Afganistan este in momentul de fata o „chestiune de planificare a generalilor” si nu mai este o treaba a civililor.

„Poate incepe chiar si mai devreme, este o chestiune de planificare a militarilor. Noi am pus contingentele la dispozitie, a fost decizia politica. Pe masura ce militarii constata ca sunt capabile sa le preia misiunile fortele afgane, se diminueaza participarea. Dar, de acum inainte este o chestiune de planificare a generalilor si nu mai este o treaba a civililor”.

El a subliniat ca, avand in vedere perspectiva incetarii misiunilor in Afganistan in 2015, trebuie asigurata securitatea misiunilor de instruire.

„In acelasi timp, avand in vedere perspectiva incetarii misiunilor de lupta la 1 ianuarie 2015 si mentinerii unor misiuni consolidate de instruire si pregatire si administratie, nu numai a fortelor de securitate, noi trebuie sa asiguram totusi securitatea misiunilor de instruire. Ceea ce inseamna ca va trebui sa avem la dispozitie forte combatante care nu sunt planificate pentru misiuni de lupta, dar care sa fie capabile sa riposteze daca viata instructorilor nostri sau a taberelor de instruire este in pericol de actiuni teroriste sau actiuni ostile”, a explicat Basescu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.