Acasă Politic Chisinau: Mii de manifestanti la Chisinau

Chisinau: Mii de manifestanti la Chisinau

DISTRIBUIȚI

110165 – 14052012 – Împlinirea a 200 de ani de la raptul Basarabiei prin pacea ruso-turcă de la Bucureşti a scos în stradă circa 7.000 de persoane la Chişinău. Manifestanţi de toate vârstele au cerut reunirea teritoriului pruto-nistrean la România şi plecarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Romanian Global News.

Prima oprire a coloanei de unionişti a fost la ambasada Rusiei, unde s-a ţinut un moment de reculegere şi s-a scandat dur împotriva trupelor din Transnistria considerate de ocupaţie. “Toată istoria noastră au făcut aşa, au spus că ne eliberează când de fapt ne-au subjugat. Vrem să plece de la Nistru” a spus Tatiana Miron, venită special din Italia pentru eveniment.

Marşul a continuat pe strazile capitalei Republicii Moldova, spre ambasada Turciei, cealalăt semnatară a tratatului de la 16 mai 1812. Manifestaţia a luat sfârşit printr-un concert organizat la Teatrul de Vară, locaţie folosită deseori în timpul mişcării de eliberare naţională de la sfrşitul anilor ’80 din Basarabia.

Cei mai vocali pe tot parcursul marşului au fost tinerii. Sergiu Grosu, din satul Chişcăreni, raionul Sîngerei a declarat: “Nu putem aştepta încă o generaţie pentru a înfăptui unirea. Trebuie să fim împreună în statul român, aşa cum strămoşii noştri au decis.”

Manifestanţi au venit de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar şi din România, un autocar şi multe alte maşini şi delegaţii sosind sâmbătă şi duminică.
Evenimentul este organizat de Consiliul Unirii şi de Platforma Civica “Acţiunea 2012”, două organizatii care înglobează zeci de asociaţii şi partide de pe ambele maluri ale Prutului.

16 mai 1812 a fost marcat prin manifestaţii stradale si la Alba Iulia. Asociaţia Realitate şi Adevăr, sub egida Platformei civice “Acţiunea 2012”, a dat startul marşului pentru promovarea unirii Basarabiei cu România. Manifestanţi de toate vârstele au cerut reunirea teritoriului pruto-nistrean la România. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.