Acasă Politic Cluj-Napoca: Primul roman declarat in faliment

Cluj-Napoca: Primul roman declarat in faliment

DISTRIBUIȚI

110474 – 25052012- Curtea de Apel Cluj a confirmat, in mod irevocabil, primul faliment al unei persoane fizice din Romania, un dezvoltator imobiliar care a incasat bani sub forma de avans de la peste 100 de familii pentru locuinte pe care nu le-a mai construit vreodata, informeaza Societatea Civila de Avocati „Revnic si Asociatii”, citata de Romanian Global News.

Respingerea recursului inaintat de Daniel-Ionel Micle impotriva hotararii Tribunalului Specializat Cluj prin care s-a deschis procedura de faliment impotriva sa in dosarul 3499/1285/2011 inseamna pentru persoanele pagubite o sansa reala de a-si recupera banii. Este vorba despre o persoana care, desi nu era inscrisa in Registrul Comertului, avea totusi calitatea de comerciant, deoarece desfasura in mod constant activitati comerciale. Astfel, in anul 2007, Daniel-Ionel Micle, impreuna cu asociatul sau, Sergiu-Romeo Muresan, au demarat un proiect imobiliar in comuna Baciu, judetul Cluj, constand in edificarea de blocuri si valorificarea apartamentelor. Initial, proiectul prevedea edificarea a 14 blocuri de locuinte cu trei etaje si mansarda. Din cauza crizei economice instalate in 2008-2009, pana in prezent au fost finalizate doar patru blocuri, iar unul este abia inceput, lucrarile fiind demult oprite. „Revnic si Asociatii”, societatea de avocatura care ii reprezinta pe cei care au demarat procedura de faliment, arata ca, de la data pronuntarii sentintei de deschidere a falimentului de catre Tribunalul Specializat Cluj, lui Micle i-a fost ridicat dreptul de administrare a averii sale personale, administrare care a fost preluata de catre Cristina-Maria Terpe, lichidatorul judiciar numit de instanta.

In perioada urmatoare, se preconizeaza exercitarea de catre lichidator a unor actiuni de anulare a unor contracte prin care se crede ca Micle si-ar fi micsorat fraudulos patrimoniul pentru a face imposibila recuperarea de catre clientii pagubiti a daunelor produse.

In procedura falimentului, astfel de actiuni se exercita fara sa se plateasca exorbitante taxe de timbru. Prin aceasta, s-a creat o noua sansa de recuperare de catre pagubiti a sumelor achitate ca avansuri la apartamentele care nu au mai fost niciodata construite. Mai mult, lichidatorul are posibilitatea executarii antecontractelor, astfel ca unii pagubiti pot deveni proprietarii apartamentelor platite mult mai facil decat prin intermediul unor procese avand ca obiect obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract notarial de vanzare-cumparare.

Cazul descris este unul cu mare impact social, avand in vedere ca 127 de familii pagubite s-au inscris deja pe tabelul creditorilor lui Micle. Cei mai multi sunt promitenti-cumparatori care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare si au achitat avansuri de pret (sau chiar pretul integral) pentru apartamentele ce urmau sa fie construite, insa pana in prezent nu au primit nimic in schimb. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.