Acasă Politic Harghita – Politia si Jandarmeria Harghita nu au fost anuntate despre organizarea...

Harghita – Politia si Jandarmeria Harghita nu au fost anuntate despre organizarea vreunei adunari publice, astazi, la Odorheiu Secuiesc

DISTRIBUIȚI

 110478 – 27052012 – Poliția și Jandarmeria din Harghita nu au fost anunțate că la Odorheiu Secuiesc va avea loc astăzi vreo adunare publică, în sensul Legii 60/1991. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJP Harghita, agent șef Filip Gheorghe, ”nu există forțe speciale sau suplimentare față de activitățile curente”. Acesta a mai precizat că nu au fost cerute avize sau sprijin pentru vreo activitate care ar urma să se desfășoare la Odorheiu Secuiesc, drept urmare nu există nici un motiv pentru o organizare specială. Cu referire la informațiile privind reînhumarea rămășițelor pământești ale scriitorului Nyiro Joszef, purtătorul de cuvânt al IJP Harghita a declarat pentru PROMPT MEDIA

că Legea 119/1996 interzice oficierea actelor religioase fără documente legale și că legea statului român va fi aplicată pentru toată lumea, fără excepție.

De asemenea, și purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, plutonier major

Gheorghe Suciu, a declarat că nu există nicio autorizație privind o eventuală manifestare publică la Odorheiu Secuiesc.

Legea 60/1991 precizează că ”nu trebuie declarate, în prealabil, adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfășoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Chiar și așa, în cazul în care organizatorii unor astfel de adunări publice dețin indicii sau date că desfășurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori ar putea să ducă la manifestări violente, au obligația să solicite, din timp, primăriilor și organelor locale ale poliției, sprijin de specialitate”.

Fundația Pro Odorhei, cu sprijinul statului ungar, dorește reînhumarea rămășițelor pământești ale lui Nyiro Joszef, lucru care a declanșat un val de nemulțumiri și proteste din partea românilor din Harghita. Nyiro Joszef a fost  acuzat că ar fi făcut parte din partidul lui Horthy, de altfel și decorat de acesta în 1940 cu ”Coroana Corvin” pentru activitatea literară şi ”atitudinea maghiară”. Referitor la trecutul lui Nyiro Joszef, unele cercuri ungare susțin că Nyiro Joszef a fost declarat criminal de război doar de ”politica culturală comunistă” din România şi Ungaria.

Potrivit De Ce News, rămășițele lui Nyírő József au fost deshumate din cimitirul madrilean Almudena, acestea ajungând  la Budapesta cu o cursă aeriană. Pe aeroportul din Budapesta, sicriul cu osemintele lui Nyírő József, au fost primite cu onoruri, urmând ca reînhumarea să aibă loc de astăzi, 27 mai, în Duminica Rusaliilor, la Odorheiu Secuiesc.

Vineri, primarul municipiului Odorheiul Secuiesc, Bunta Levente, a emis, la solicitarea Parlamentului Republicii Ungare, o adeverință prin care se constată decesul lui Nyiro Jozsef și în baza cărei rămășițele lui Nyírő József ar urma să fie reînhumate în prezența președintelui Parlamentului Ungariei și a peste o sută de mii de pelerini din Ungaria. Bunta Levente a confirmat și faptul că urna ce conține cenușa scriitorului fascist Nyiro Jozsef se află deja în România, la Odorheiul Secuiesc, urmând ca manifestările de duminică să se desfășoare conform programului stabilit de Parlamentul Ungariei. Deși a afirmat în repetate rânduri faptul că nu este de acord cu acest eveniment, Bunta a emis adeverința în mai puțin de o oră, în ciuda poziției oficiale a Guvernului României care se opune reînhumării antisemitului Nyírő József în România.

Documentul emis de Primăria Odorheiu Secuiesc a fost atacat în contencios administrativ de Instituția Prefectului Județului Harghita ca urmare a unor inadvertențe. ”Am constatat că există un act care nu are legătură cu actul de deces. Acest lucru s-a datorat probabil unei erori umane, probabil fără voință din partea ofițerului stării civile”, a declarat prefectul de Harghita, August Cristina Urzică la România TV. De asemenea, Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, “orice acţiune de reînhumare” a poetului Nyiro Jozsef este suspendată, iar termenul de judecată stabilit de Tribunalul Harghita este 20 iunie.

Mircea Dușa, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, a precizat pentru B1 TV: „Curatorii acelei persoane numite Nyiro nu au nici un document legal care să-i autorizeze reînhumarea în România”.

Sâmbătă, poliția a oprit în trafic, la Corund (Harghita), o persoană care transporta o urmă în care se presupunea că se află rămășițele pământești ale scriitorului maghiar. O anchetă este în curs. Atât Ministerul de Externe, cât și premierul Victor Ponta au precizat ca autoritățile române se opun reînhumării scriitorului, întrucât acesta a colaborat cu regimul de tip fascist din Ungaria, între

anii 1941 și 1945. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.