Acasă Politic Harghita: Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, anulata

Harghita: Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, anulata

DISTRIBUIȚI

110479 – 27052012 – Organizatorii au amanat ceremonia de înhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef de la Odorheiu Secuiesc, până când ”vor avea un primar care să dea o autorizație normală”, anunță televiziunile de știri. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, s-a arătat supărat de faptul că se acordă atât de multă atenție reînhumării unei persoane care a fost ”un criminal”. ”Ne supără că facem atâta caz pe înhumarea cuiva care a adus atâta suferință. Din punctul meu de vedere, cred că a fost o hotăre înțeleaptă. Nu sunt împotriva înhumării în pământul natal, dar nu ar trebui transformat acest lucru într-un act de importanță națională și internațională. Să nu fie un eveniment politic pentru un criminal.

 Până la urmă, a fost un criminal de război. Dacă ai fost unul din cei care au susținut teoretic astfel de măsuri și ai adoptat o lege sau mai multe în consecință, este de condamnat”, a declarat Vainer.

Primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, eliberase autorizația de reînhumare a poetului vineri, spunând că documentația depusă de Parlamentul Ungariei este conformă cu legislația română. În schimb, guvernul României s-a declarat împotrivă, având în vedere că Nyiro Jozsef a colaborat cu regimul fascist din Ungaria, între anii 1941 și 1945.

Reînhumarea poetului maghiar este considerată propagandă politică, mai ales că organizatorii au subliniat că aceasta va avea loc după alegeri, când va veni un alt primar.

Inițial, organizatorii intenționau să desfășoare o ceremonie pe parcursul mai multor zile, în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, însa prefectul de Harghita, Cristina Augusta Urzica, a atacat în contencios administrative documentul emis de Primăria Odorheiu Secuiesc.

Poetul maghiar s-a născut în Jumbor, județul Brasov, în 1889, și a decedat la Madrid, în 1953. Chiar dacă ceremonia de reînhumare nu va mai avea loc, vor exista manifestări în care se vor intona cântece religioase și vor recita din versurile sale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.