Acasă Politic „Locuri de muncă fără fum de tutun” in Europa

„Locuri de muncă fără fum de tutun” in Europa

DISTRIBUIȚI

110595 – 31052012 – În acest an, Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) participă la Ziua mondială fără tutun – 31 mai, lansându-şi campania de conştientizare „Locuri de muncă fără fum de tutun”, care invită angajatorii şi lucrătorii să elimine fumul de tutun din mediul ambiant în cadrul locurilor de muncă din întreaga Europă. Aceasta sprijină campania paneuropeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit” desfăşurată de Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori a Comisiei Europene.

În Uniunea Europeană (UE), se estimează că mai mult de jumătate de milion din decesele înregistrate anual se datorează fumatului, din care aproximativ 79 000 sunt considerate ca având legătură doar cu fumul de tutun din mediul ambiant („fumatul pasiv“). În prezent, cele mai multe ţări membre UE au instituit deja legi antitutun sau o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise, deşi domeniul de aplicare al acestora diferă de la o ţară la alta[Aceasta înseamnă că există încă locuri în care angajaţii sunt expuşi la fumul de tutun din mediul ambiant.

Campania EU-OSHA „Locuri de muncă fără fum de tutun” urmăreşte să sprijine angajatorii şi angajaţii în eforturile lor de creare a unor locuri de muncă fără fum de tutun, indiferent de reglementările naţionale existente în fiecare stat membru. Pentru a atinge acest scop, au fost create trei pliante în 24 de limbi, un videoclip în care apare personajul de desene animate Napo, „Plămânii la lucru”, şi alte materiale informative.

Prin lansarea campaniei, EU-OSHA face lumină asupra „adevărurilor false” privind fumatul la locul de muncă. Contrar opiniei populare, nu există niciun sistem de ventilaţie capabil să elimine complet fumul de tutun, iar spaţiile pentru fumători din interior poluează întotdeauna aerul încăperilor în care nu se fumează. Mai mult, situarea spaţiilor pentru fumat în apropiere de uşile, ferestrele sau aerisirile clădirilor atrage adesea după sine expunerea la fumul de tutun din mediul ambiant din cauza curentului. EU-OSHA subliniază că încăperile destinate fumătorilor nu previn expunerea lucrătorilor la fumul de tutun, deoarece personalul de curăţenie care lucrează în aceste locuri respiră aerul poluat.

Pliantul Sfaturi pentru angajatori privind crearea unui mediu de muncă sănătos oferă angajatorilor sfaturi practice privind modul în care să pună în aplicare interzicerea fumatului la locurile de muncă şi informaţii de bază despre aspectele medico-sanitare şi economice ale fumatului la locul de muncă. Lucrătorii vor găsi sfaturi în pliantele Sfaturi pentru nefumători şi Sfaturi pentru fumători.. Ambele pliante încurajează lucrătorii să ridice această problemă la nivel intern şi să implice în mod activ angajatorii în rezolvarea problemei. – www.promptmedia.ro



                                            

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.