Acasă Politic Republica Moldova, codasa in cooperarea cu NATO

Republica Moldova, codasa in cooperarea cu NATO

DISTRIBUIȚI

110583 – 30052012 – După mai mult de 15 ani de parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică, diplomaţii moldoveni acreditaţi pe lângă organizaţie constată cu regret că Republica Moldova se plasează printre codaşele cooperării cu NATO, în ciuda declaraţiilor oficiale optimiste care vorbesc despre strângerea acestui parteneriat, potrivit Romanian Global News.

La cartierul militar al NATO, unde Republica Moldova are detaşat un singur ofiţer –  trimisul Ministerului Apărării, Ion Ene – steagul Republicii Moldova nu poate fi văzut decât la uşa locuinţei şi pe uniforma militarului moldovean. Dacă Chişinăul ar trimite măcar un singur militar în unul din punctele fierbinţi de pe glob unde sunt prezente trupele alianţei, tricolorul moldovenesc s-ar regăsi cu siguranţă printre drapelele din faţa sediului central, de rând cu cel american, suedez sau georgian, spune cu regret Ion Ene. Şi Moldova ar fi fost invitată fără îndoială să participe, alături de toate celelalte state partenere, la recentul summit al organizaţiei de la Chicago.

„E nevoie de instructori, de toate specialităţile – infanterişti, artilerişti, medici. Vecinii noştri din Ucraina participă cu medici în componenţa batalionului polonez din Afganistan. O echipă de medici are Armenia într-un spital de campanie german. Dacă măcar jumătate din acestea le-am prelua, ar fi suficient. Dar acum ceea ce pot eu spune este că suntem la coadă. Măcar că după capacităţi am putea face mult mai multe. Avem efectiv instruit în şcoli bune în Occident care ar putea fi util statului”, spune Ene.

Da fapt, mandatul lui Ion Ene la NATO este să obţină asistenţă pentru reformarea armatei moldoveneşti. Dar e umilitor să soliciţi ajutor atunci când nu demonstrezi prin nimic că eşti în acelaşi gând cu cei cărora le ceri asistenţa, că înţelegi la fel provocările la securitatea mondială cărora vrea să le facă faţă alianţa.

„Păi, e clar că volumul de asistenţa pe care îl primim este direct proporţional cu contribuţia noastră. Despre aceasta se dă clar de înţeles. Adică atunci când e posibil, nu e situaţie de criză, se oferă. Atunci când costurile sunt mai mari, sigur că se face referinţă la contribuţia ţării şi în volum egal se oferă şi asistenţa”, adaugă trimisul Ministerului Apărării de la Chişinău – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.