Acasă Politic Wall Street Journal: Noul prim-ministru român promite stabilitate şi responsabilitate

Wall Street Journal: Noul prim-ministru român promite stabilitate şi responsabilitate

DISTRIBUIȚI

110153 – 14052012 – Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu publicaţiei Wall Street Journal, pe baza căruia a fost redactat articolul cu titlul “New Romanian PM Pledges Stability And Responsibility”.Redăm textul integral al articolului în varianta în limba română, aşa cum a fost transmis de Guvern:Noul premier al României, cu convingeri de stânga, a promis să se încadreze în nişte limite stricte ale cheltuielilor, în încercarea de a revigora creşterea economică, împăcând în acelaşi timp şi cerinţele investitorilor care se tem de deficit, şi dorinţele electoratului său obosit de austeritate.Aş vrea să transmit pieţelor un semnal de stabilitate şi responsabilitate, a declarat Ponta, devenit prim-ministru săptămâna trecută, după căderea guvernului anterior,

care devenise foarte nepopular din cauza politicilor sale de reducere a bugetului.

Social-democratul în vârstă de 39 de ani a subliniat, în răspunsurile scrise la întrebările adresate de Wall Street Journal, că România va onora condiţiile stricte ale acordurilor de împrumut preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Dar dl. Ponta a spus şi că prudenţa fiscală trebuie să fie însoţită  de o politică raţională de promovare a creşterii, precum şi de o plasă de siguranţă pentru categoriile cele mai vulnerabile, adăugând că una dintre sarcinile sale este aceea de a repara ceea ce consideră a fi fost greşeli ale predecesorilor săi.

Pe măsură ce criza datoriilor din Europa declanşează mişcări sociale pe întregul continent, liderii încearcă să stabilească un curs care să potolească mânia publică şi să stimuleze revigorarea economiilor stagnante, fără a-i irita pe creditorii şi investitorii care nu tolerează derapaje fiscale.

În România, sarcina îi revine acum dlui Ponta, cel mai tânăr prim-ministru al ţării de până acum, care declară că modelul său este Tony Blair, fostul premier britanic care a revigorat stânga politică britanică în anii 1990.

Pe de o parte, dl Ponta se confruntă cu electoratul nerăbdător să vadă că guvernul face mai mult pentru a stimula creşterea şi a accelera redresarea României în urma celei mai severe recesiuni de după căderea comunismului. Alegeri la nivel naţional vor avea loc în luna noiembrie.

Situaţia este urâtă, spune Laurenţiu Tudor, un poliţist în vârstă de 36 de ani, al cărui salariu, ca şi cel al celorlalţi funcţionari publici ai ţării, a fost redus cu 25% în 2010. Reducerea cheltuielilor publice „a avut un efect foarte mare asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor”.

În acelaşi timp, spaţiul de manevra al dlui Ponta este restricţionat de regulile UE, de înţelegerea cu FMI şi de pieţele sensibile, care au determinat moneda românească, leul, să scadă la nivele record faţă de euro la sfârşitul lunii aprilie, sub influenţa temerii că angajamentul dlui Ponta de a menţine austeritatea ar putea fi ezitant.

Dl Ponta a declarat că incertitudinea este normală în primele câteva zile ale unui nou guvern, dar a prezis că moneda îşi va reveni.

El a precizat că este greşit să se considere că românii se opun măsurilor de austeritate în general. În schimb, a spus el, mânia publică a fost declanşată de măsurile luate de predecesorii săi, printre care se numără reducerea generală cu 25% a salariilor din sectorul public.

Asemenea măsuri au lovit foarte puternic România, al doilea cel mai sărac stat membru al UE, după Bulgaria.

Săptămâna trecuta, dl Ponta a obţinut acordul UE şi FMI pentru a aduce salariile angajaţilor de la stat la nivelul de dinaintea reducerilor, o mişcare sprijinită şi de predecesorul său de centru-dreapta, Mihai Răzvan Ungureanu. Creşterea se va produce în două etape, una anul acesta şi cealaltă în 2013.

În afara ajustării salariilor din sectorul de stat, România trebuie şi să returneze contribuţiile pentru sănătate reţinute de guvernul precedent din pensii, o măsură pe care Curtea Constituţională a României a declarat-o recent ca fiind ilegală. Banii vor fi înapoiaţi în decurs de 16 luni.

În urma acestor schimbări, deficitul bugetar în 2012 va creşte uşor, la 2,25% din PIB, faţă de 1.9% cât era prevăzut anterior. Deficitul public mai larg calculat pe baza normelor contabile ale UE trebuie să rămână sub nivelul permis de 3% din PIB.

Deocamdată, dl Ponta trebuie să guverneze în mare măsură în limitele bugetului moştenit de la predecesorii săi. Dar dacă va reveni la putere după viitoarele alegeri, a anunţat că va face schimbări mai mari, pentru a impulsiona creşterea economică.

Printre obiectivele sale, dl Ponta a menţionat: reducerea contribuţiilor plătite de angajator, pentru a încuraja angajările şi a crea un mediu mai flexibil pentru companiile private. El a spus, de asemenea, că guvernul va face eforturi mai mari pentru a absorbi fonduri de dezvoltare de la UE şi pentru a promova proiectele de investiţii străine, care să creeze locuri de muncă.

România are mare nevoie de un mix inteligent de politici economice, care să stimuleze creşterea şi de politici sociale eficiente, a declarat dl Ponta.

Liviu Voinea, consilier economic al d-lui Ponta, care va deveni secretar de stat la Ministerul de Finanţe, a declarat că guvernul intenţionează să realizeze un buget echilibrat atât prin reducerea cheltuielilor inutile, cât şi prin creşterea veniturilor.

Dl Voinea a arătat că este o chestiune de mobilizare a resurselor şi de alocare a acestora pentru scopurile cele mai potrivite. Nu vom renunţa la disciplina fiscală, a spus acesta. Dar nu poţi stabiliza economia, dacă destabilizezi familiile şi oamenii. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.