Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Rus: “România îndeplineşte pe deplin condiţiile de aderare la Spaţiul...

Bucuresti: Ministrul Rus: “România îndeplineşte pe deplin condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen”

DISTRIBUIȚI

111298 – 26062012„România a investit peste un miliard de euro în securizarea frontierelor externe ale UE, şi-a pregătit corespunzător personalul şi îndeplineşte pe deplin condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, la Reuniunea Grupului Alianţei Progresiste a social-democraţilor din Parlamentul European, care s-a desfăşurat marţi.

În acest context, oficialul român a precizat faptul că „flexibilizarea” poziţiei ţării noastre, prin acceptarea compromisului polonez care prevede o abordare în două etape a aderării, „nu a reprezentat o decizie uşoară”. Această propunere a fost totuşi acceptată de Guvernul României, pornind de la contextul politic european extrem de complex şi dificil, precum şi de la necesitatea consensului în ceea ce priveşte Guvernanţa Schengen.

„Flexibilizarea poziţiei noastre nu înseamnă că renunţăm la dorinţele noastre privind viitorul Uniunii Europene”, a subliniat Ioan Rus. „Ne dorim o Uniune Europeană puternică şi funcţională, care se bazează pe principiile justiţiei, transparenţei şi eficienţei”.

În acelaşi timp, a mai arătat ministrul român al Administraţiei şi Internelor, România „se opune cu fermitate sistemului bazat pe „standarde duble”, menite să fie severe cu statele candidate la Spaţiul Schengen şi, în acelaşi timp, mai flexibile cu statele care fac deja parte din acest spaţiu. Condiţiile trebuie să fie invariabil aceleaşi, iar sistemul de evaluare trebuie să pornească de la premisa că aceste condiţii vor continua să fie respectate şi în viitor şi nu doar la momentul aderării”.

De asemenea, Ioan Rus şi-a exprimat încrederea că poziţia României, care a înţeles semnificaţia consensului, „va constitui un exemplu pentru alţii atunci când vor participa la decizia privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.