Acasă Politic Adolescenţii bulgari, pe primul loc în Europa la consumul de alcool şi...

Adolescenţii bulgari, pe primul loc în Europa la consumul de alcool şi droguri

DISTRIBUIȚI

111138 – 20062012 – Spre deosebire de majoritatea ţărilor din Europa de Vest, unde abuzul de substanţe în rândul elevilor este în scădere, adolescenţii bulgari consumă din ce în ce mai mult alcool şi droguri.

Bulgaria se află în continuare pe primul loc în Balcani şi în Europa în ceea ce priveşte consumul de alcool, tutun şi droguri în rândul adolescenţilor, potrivit unui studiu recent realizat de Proiectul European de Cercetare în Şcoli privind Consumul de Alcool şi alte Droguri (ESPAD), citat de SETimes.

Abuzul de substanţe narcotice din Bulgaria este în creştere ca urmare a consumului de amfetamine şi de canabis şi a creşterii numărului de fete care consumă astfel de substanţe.

Un studiu publicat în 5 iunie arată că Sofia se situează pe locul doi, după Monaco, în rândul celor 36 de ţări analizate în ceea ce priveşte consumul de amfetamine. Rezultatele relevă că 7% dintre adolescenţii bulgari intervievaţi au recunoscut consumul de amfetamine. Comparativ, procentul acestora este de 1% în Albania, Bosnia şi Herţegovina (BiH) şi Serbia, de 2% în Croaţia, Grecia, Muntenegru şi România şi de 4% în Cipru.

Unii sugerează că motivul creşterii spectaculoase a consumului acestor droguri ar fi preţul mic comparativ cu alte substanţe interzise.

„În 2001 şi 2002, când o ţigară de marijuana costa aproximativ 0,50 eurocenţi, 1 gram de amfetamine costa 15 euro. Acum, după zece ani, un gram de marijuana costă 15 euro, în timp ce preţul amfetaminelor [este] de 17,5 euro”, a declarat IH din Sofia, care a refuzat să îşi dezvăluie numele din motive de siguranţă.

„Un gram de amfetamine este suficient pentru a droga patru sau cinci persoane. În plus, dacă iei amfetamine, poţi bea cât vrei fără să te îmbeţi”, a spus el.

Beţiile în rândul elevilor bulgari depăşesc cu mult rata medie din Europa. Studiul arată că peste 39% dintre adolescenţii de 16 ani au consumat peste trei băuturi la o ocazie în ultimele 30 de zile.

„Observaţiile noastre relevă că 5% din cei 300 000 de elevi din Bulgaria se îmbată de cel puţin trei ori pe săptămână, ceea ce este extrem de îngrijorător. Vorbim de elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani”, a declarat Momcil Vasilev, directorul Centrului Naţional pentru Toxicomanie din Sofia şi unul dintre autorii studiului.

În majoritatea ţărilor balcanice se constată niveluri mai reduse de consum de alcool şi de droguri în rândul adolescenţilor comparativ cu media ţărilor cuprinse în studiu.

Unii sugerează că această situaţie este cauzată de deschiderea relativ recentă a regiunii faţă de cultura şi stilul de viaţă occidental, precum şi de pieţele mai mari de droguri. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.