Acasă Politic Bruxelles: Planurile de reducere a sarcinii juridice în cazul succesiunilor transfrontaliere vor...

Bruxelles: Planurile de reducere a sarcinii juridice în cazul succesiunilor transfrontaliere vor deveni acte legislative

DISTRIBUIȚI

110876 – 11062012 – Propunerea Comisiei de simplificare a procedurilor de dezbatere a succesiunilor internaţionale a primit aprobarea finală a Consiliului miniştrilor de justiţie ai UE. Propunerile Comisiei Europene vor reduce sarcina juridică în situaţiile de genul celor în care un membru al familiei care deţine bunuri în altă ţară a UE decedează. După publicarea propunerilor în Jurnalul Oficial al UE, care va avea loc cel mai probabil în câteva săptămâni, statele membre vor avea la dispoziţie 3 ani pentru a alinia legislaţia lor naţională, astfel încât noile norme ale UE în materie de succesiuni să intre în vigoare.

„Aproximativ 12,3 milioane de europeni locuiesc într-o altă ţară a UE decât cea de origine, în fiecare an înregistrându-se aproximativ 450 000 de succesiuni internaţionale, în valoare de peste 120 de miliarde de euro. În prezent, normele diferite în materie de competenţă judiciară şi lege aplicabilă din cele 27 de state membre ale UE creează neplăceri juridice pentru familiile îndoliate”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei. „Noile norme ale UE aprobate astăzi de către Consiliu vor oferi securitate juridică miilor de familii implicate în succesiuni internaţionale.”

Decizia va duce la o simplificare substanţială a procedurilor de dezbatere a succesiunilor internaţionale, prin furnizarea unui criteriu unic care să permită stabilirea atât a competenţei judiciare, cât şi a legii aplicabile în cazul unei succesiuni transfrontaliere: este vorba despre locul reşedinţei obişnuite a defunctului. Va permite, de asemenea, cetăţenilor să îşi planifice din timp succesiunea, în condiţii de deplină securitate juridică. De asemenea, aprobarea pregăteşte contextul pentru introducerea unui certificat european de moştenitor, care va permite persoanelor să dovedească statutul de moştenitor sau de administrator al unei succesiuni, fără ca, pe teritoriul UE, să fie necesare alte formalităţi. Aceasta va constitui un progres considerabil faţă de situaţia actuală, în care persoanele se confruntă uneori cu mari dificultăţi în exercitarea drepturilor lor. Rezultatul va fi accelerarea procedurilor şi reducerea costurilor acestora.

La 14 octombrie 2009, Comisia a propus un regulament privind simplificarea procedurilor de dezbatere a succesiunilor internaţionale. Regulamentul respectiv prevede un criteriu unic de stabilire atât a autorităţilor competente, cât şi a legii aplicabile în cazul unei succesiuni transfrontaliere: este vorba despre locul reşedinţei obişnuite a defunctului. Cetăţenii care îşi au domiciliul în străinătate vor putea, cu toate acestea, să opteze pentru varianta ca succesiunea lor, în totalitatea sa, să facă obiectul legii corespunzătoare cetăţeniei acestora.

Comisia pentru afaceri juridice din cadrul Parlamentului European şi plenul Parlamentului European au votat un raport privind proiectul de act normativ, în martie 2012. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.