Acasă Politic Bucuresti: Active Watch: Mentinerea blocajului conturilor TVR este dovada de iresponsabilitate guvernamentala

Bucuresti: Active Watch: Mentinerea blocajului conturilor TVR este dovada de iresponsabilitate guvernamentala

DISTRIBUIȚI

110691 – 04062012 –  ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei consideră iresponsabilă decizia premierului Victor Ponta de menţinere a blocajului conturilor TVR, până când conducerea instituţiei va prezenta o soluţie de reorganizare.

Duminică, 3 iunie, prim-ministrul Victor Ponta a declarat că nu va dispune deblocarea conturilor TVR, până când conducerea acestei instituţii nu vine cu un plan de reorganizare. De asemenea, Ponta a reluat promisiunea făcută în urmă cu câteva săptămâni („eu nu vreau să se schimbe o conducere pusă de PDL şi de Traian Băsescu cu o conducere pusă de USL”), afirmaţie pe care am salutat-o la momentul ei.

Precizăm că blocarea prelungită a conturilor TVR de către ANAF va pune TVR în imposibilitatea de a-şi îndeplini misiunea publică, ceea ce contravine Constituţiei României.

Aşa cum am afirmat într-un comunicat din 23 mai, „Înţelegem necesitatea stingerii datoriilor istorice ale TVR şi urgenţa recuperării creaneţelor statului de la datornicii săi. Considerăm, însă, că o atare decize abruptă pune în pericol funcţionarea televiziunii publice într-un moment de maximă încărcătură politică, ceea ce poate da naştere la suspiciuni”.

Din păcate, prin declaraţia de duminică, primul ministru şi-a subminat prezumţia de bună-credinţă şi a dat dovadă de iresponsabilitate şi de necunoaştere a situaţiei televiziunii publice. Trebuie să reamintim declaraţia domnului Ponta, care, în urmă cu câteva luni, în calitate de lider al opoziţiei, a spus că va refuza să mai plătească taxa TVR – ceea ce devine, astăzi, o circumstanţă agravantă.  

Prim-ministrul ar fi fost credibil dacă s-ar fi revoltat în prealabil pentru faptul că ultimul raport de activitate votat este cel din 2008, aflându-ne acum în situaţia fără precedent de a se vota trei rapoarte anuale, fără a le discuta măcar în comisiile de specialitate. Ne-am fi aşteptat să se revolte şi atunci când actualul Consiliu de Administraţie s-a opus efectuării unui audit independent la televiziunea publică. Sau atunci când a rămas fără răspuns cererea conducerii TVR de indexare a taxei TV, rămasă de peste 10 ani la acelaşi nivel şi cea mai mică din Europa.

De asemenea, AW-AMP este întru totul de acord cu afirmaţia primului ministru că e nevoie de un plan de reorganizare. Însă orice astfel de demers nu poate fi înfăptuit fără modificarea actualei legi de funcţionare şi fără susţinere politică. Niciun demers care vizează depolitizarea acestor instituţii nu poate fi credibil sau realizabil, fără modificarea legii de funcţionare. Această lege total depăşită de evoluţia pieţei de media este principalul mecanism care a permis dezastrul financiar al TVR, politizarea acesteia şi compromiterea sa în rândul publicului. Fiecare partid s-a folosit, pe rând, de hibele legii pentru a prelua hăţurile televiziunii şi radioului public, atunci când i-a venit rândul la putere. 

Reamintim că legea actuală nu permite aplicarea consecventă a unui plan de management, atât timp cât funcţiile de Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de Director General sunt reunite. Mai mult, instabilitatea la nivelul conducerii, permisă tot de lege prin demiterea automată a Consiliului de Administraţie în cazul respingerii raportului de activitate, fragilizează şi mai mult cele două instituţii, expunându-le intereselor politice de moment.

Dorim să precizăm că demersul nostru nu este în favoarea actualei conduceri. Raportul FreeEx pe 2011 conţine un capitol dedicat TVR, iar concluzia acestuia este că nici în mandatul Lăzescu televiziunea publică nu s-a eliberat de stigmatul controlului politic.

Reacţia noastră are în vedere necesitatea protejării şi consolidării serviciilor publice de radio şi televiziune, ca instituţii de interes naţional, cu rol major în furnizarea unor produse media de calitate. Aceasta este dictată mai ales de contextul unei pieţe media aflate într-o continuă degradare editorială şi dominate de entităţi patronate de personaje cu interese politice directe, îmbogăţite din afaceri cu statul sau cu mari probleme în justiţie.

Premierul Ponta trebuie să dovedească buna-credinţă printr-un interes real pentru soarta serviciilor publice de radio şi televiziune, şi nu dorinţa de a-şi subordona cele două servicii publice de media. El trebuie să înţeleagă că, indiferent de ce va decide în privinţa conducerilor TVR şi SRR, nu va schimba decât nişte oameni, iar practicile şi problemele vor rămâne aceleaşi.

Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea şi reformarea serviciilor publice de radio şi televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică. De aceea, facem un apel atât la partidele aflate la putere, cât şi la cele din opoziţie, să dea dovadă de responsabilitate şi să repornească procesul modificării legii 41/1994. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.