Acasă Politic Bucuresti: Finantare franceza pentru proiectele a trei tinere cercetatoare din Romania

Bucuresti: Finantare franceza pentru proiectele a trei tinere cercetatoare din Romania

DISTRIBUIȚI

110945 – 13062012 – Trei tinere cercetătoare din România vor derula trei proiecte de cercetare, pentru a inova în domeniul energiei durabile şi al eficienţei energetice, în cadrul parteneriatului pentru reformarea sistemului energetic din România, propus în 2011, sub titlul Cartea Albă a Energiei – o şansă pentru România, de Camera Franceză de Comerţ şi Industrie (CCIFER), împreună cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Consilierii de Comerţ Exterior.

Cele trei câştigătoare au fost selectate în cadrul unui concurs, derulat începând cu luna ianuarie 2012 şi intitulat ”Viitori Cercetători şi Energie Durabilă”.

Rezultatele concursului au fost comunicate public miercuri la Ambasada Franţei din România. La eveniment au participat ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franceză din România şi coordonatorul Grupului de lucru pe probleme de energie al CCIFER, Yvonnick David, şi Dana Gheorghe, director general al Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică.

Iniţiativa reprezintă o premieră în mediul de afaceri românesc, având în vedere că o serie de companii franceze s-au coalizat pentru a demara şi finanţa acest proiect, în parteneriat cu statul francez şi cu statul român. Astfel, cele trei burse de cercetare vor acoperi studiile doctorale ale câştigătoarelor pe o perioadă de trei ani, atât în România, cât şi în Franţa. Finanţarea este realizată în părţi egale – câte 38.000 de euro fiecare parte – de către companiile franceze participante (Grupul Veolia, Lafarge, KPMG, GDF SUEZ Energy Romania şi BRD-Groupe Société Générale); Ambasada Franţei la Bucureşti, Agenţia Naţională pentru Cercetarea Știinţifică (ANCS). Proiectul se va înscrie în cadrul Parteneriatului Strategic dintre Franţa şi România şi va permite abordarea sub un nou unghi a universităţilor române, astfel încât să fie realizate contacte cu studenţii care pot îmbogăţi baza industrială franco-română prin inovaţii tehnologice.

Bursele de cercetare vor merge către: Teodora Cristina Arjoca, 26 ani, absolventă a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu proiectul de cercetare cu tema ”Optimizarea unei maşini sincrone cu excitaţie hibridă, funcţionând în regim de generator”, Maria-Cristina Mureşan, 24 ani, absolventă a Universităţii Politehnice din Bucureşti, cu lucrarea „Gestionarea optimă a fluxului de energie şi masă într-o clădire”, şi Simona-Bianca Troncea (Ghimiş), 27 ani, absolventă a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Chimie, cu tema ”Pregătirea unor catalizatori pentru îndepartarea poluanţilor de tip NOx”

Organismele de cercetare vor participa activ la mobilitatea acestor tineri cercetători şi la găzduirea lor în cadrul laboratoarelor de cercetare din România şi din Franţa, lucrând astfel împreună în baza unui model de cooperare care asociază cercetarea şi formarea. În Franţa, bursa va acoperi taxa de înscriere la şcoala doctorală, asigurarea medicală, va include o participare la costurile pentru cazare, o sumă pentru material bibliografic şi o alocaţie netă lunară pentru cheltuielile zilnice. În România, cheltuielile eligibile sunt definite prin decizia ANCS. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.