Acasă Politic Bucuresti: Legea energiei si a gazelor a fost adoptata

Bucuresti: Legea energiei si a gazelor a fost adoptata

DISTRIBUIȚI

110973 – 14062012 – Camera Deputaţilor a adoptat joi Legea energiei electrice şi gazelor naturale cu 186 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 7 abţineri. Actul normativ reglementează liberalizarea pieţei energiei, dar şi creşterea etapizată a preţurilor pentru gaze la nivelul statelor UE. Camera Deputaţilor este camera decizională. Preşedintele Comisiei pentru industrii, deputatul Iulian Iancu, a subliniat în plen, la momentul dezbaterilor, că noua lege a energiei „elimină fenomenul «băieţilor deştepţi»” şi că se renunţă la tarifele preferenţiale pentru consumatorii finali, dar instituie odată cu liberalizarea pieţei şi o serie de măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici.Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, l-a întrebat pe ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu,

cum va rezolva această lege problema contractelor cu „băieţii deştepţi”, dar şi cum îi va afecta liberalizarea preţului la gaze pe consumatorii casnici.

„Pot să vă asigur că până la sfârşitul acestui an va exista o piaţă concurenţială în România, pot să vă garantez acest lucru . Despre anularea contractelor existente, nu pot să vă promit astăzi, rezultatul îl veţi vedea în perioada următoare”, a răspuns Chiţoiu.

În plus, el a precizat că liberalizarea preţului la gaze va avea impact în primă instanţă asupra consumatorilor non-casnici, începând cu decembrie 2012, iar pentru consumatorii casnici începând cu 2013 până în 2018.

„Vor fi tranşe în aşa în fel încât să fie suportabile”, a susţinut ministrul Economiei.

De asemenea, Chiţoiu a arătat că pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili se va institui o taxă suplimentară pentru companiile de profil cu „profituri excepţionale”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.